Afbeelding
Privéfoto

Tentoonstelling in Groeneveld: ‘Ontmoeting in het bos’

29 juni 2022 om 10:05 Kunst

BAARN Kasteel Groeneveld presenteert van 3 juli tot en met 1 oktober in zaal ‘Het Atelier’ een verrassende combinatie van twee Baarnse kunstenaars, een broer en een zus. Deze tentoonstelling geeft voor het eerst een impressie van een deel het verzamelde werk van kunstschilder Carel de Jong. Zijn zus, Herma de Jong heeft werk gemaakt geïnspireerd op Carel zijn schilderijen. De tentoonstelling wordt geopend door plaatsgenoot en auteur Wim Hazeu.

Ontwerpster/kunstenaar Herma de Jong is sinds juli 2021 Artist in Residence op Kasteel Groeneveld en gastcurator. Dit houdt in dat zij haar atelier heeft in de ‘Van Heemstrazaal’ op de bel-etage van het kasteel. Bij het Residenceschap hoort ook dat zij tentoonstellingen organiseert op de tweede etage in de zaal ‘Het Atelier’. Hier vindt artistieke uitwisseling plaats met de uitgenodigde kunstenaars. In het achterhoofd heeft men in het kasteel altijd de natuur als uitgangspunt.

De Jong is een Baarnse kunstschilder die leefde van 1941 tot 2018. Voor het eerst is zijn werk verzameld. De tentoonstelling geeft een overzicht van het oeuvre van de kunstenaar. Zowel zijn vroege werk, intieme surrealistische miniaturen, als zijn neo-impressionistisch werk zijn voor het eerst samengevoegd voor deze familie expositie. Dit is een unieke kans om een deel van het verzameld werk van de kunstschilder te zien.

Zijn werk is veelal een ode aan het prachtige Baarn, het dorp waar hij en Herma opgroeien. In zijn impressionistische fase schildert De Jong veelal Baarnse landschappen. Zo is het landschapspark van Groeneveld een grote inspiratiebron, alsook het Baarnse bos en de Pekingtuin. 

Afbeelding
Afbeelding
Des tartes et des fleurs, Carel de Jong - 1985
Villa Bloemswaard, Carel de Jong - 1993
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie