The Lost Leonardo van de Deense filmmaker Andreas Koefoed vertelt het onwaarschijnlijke verhaal achter de Salvator Mundi.
The Lost Leonardo van de Deense filmmaker Andreas Koefoed vertelt het onwaarschijnlijke verhaal achter de Salvator Mundi.

Spannende documentaire The Lost Leonardo in Theater de Speeldoos

5 april 2022 om 14:12 Kunst & cultuur

BAARN The Lost Leonardo van de Deense filmmaker Andreas Koefoed vertelt het onwaarschijnlijke verhaal achter de Salvator Mundi, een lang verloren gewaand schilderij dat naar verluidt het werk was van Leonardo da Vinci. Dit ongelofelijke verhaal, dat zich ontwikkelt zich als een spannende detective, is op dinsdag 12 april om 20:15 uur te zien in Theater de Speeldoos. Voor deze vertoning zijn nog kaarten beschikbaar.

In 2005 trekt een olieverfpaneel met een afbeelding van Christus de aandacht van twee kunsthandelaren. Achter de slordige restauratie menen ze de hand van een meester te zien. Voor 1.157 dollar kopen ze het werk op. Binnen twaalf jaar is het 450 miljoen dollar waard. Het duurste schilderij ooitVanaf het moment dat het wordt gekocht in een obscuur veilinghuis in New Orleans wordt het lot van de Salvator Mundi bepaald door politiek, hebzucht en macht. 

EEN ECHTE DA VINCI Naarmate de prijs stijgt, rijst ook de vraag naar de authenticiteit van het kunstwerk. Is het restaurateur Dianne Modestini bijzonder goed gelukt om de stijl van Da Vinci na te bootsen? Kunstcritici zijn sceptisch maar de belangen zijn groot. In ieder geval wordt het schilderij - nog voordat de geraadpleegde kunstkenners het eens zijn - in 2012 op de Leonardo-tentoonstelling in de National Gallery in Londen als een echte Da Vinci gepresenteerd. 

Duizelingwekkende bedragen worden geboden en het schilderij wisselt van eigenaar tot niemand meer weet waar het zich bevindt. The Lost Leonardo is een fascinerend verhaal over duurste schilderij ooit verkocht. Een onthullende en spannende film over de wereld van de kunsthandel en de verborgen belangen van machtige kunstinstellingen, politici en de rijksten der aarde.

ALMAAR UITZINNIGER Andreas Koefoeds documentaire kijkt weg als een strak opgebouwde thriller, waarvan de plotwendingen almaar uitzinniger worden. Er wordt met geld gesmeten en belachelijk veel verdiend, er wordt witgewassen, men trekt rookgordijnen op, ego’s worden gebroken, rechtszaken aangespannen en carrières geruïneerd. Ondertussen loopt de marketingmachine rondom deze Salvator Mundi op volle toeren. Het zwaartepunt van dit even bizarre als smakelijke verhaal verschuift al snel van kunsthistorie naar geld, macht, status en politiek. 

Dat Andreas Koefoed op enig moment de stem van een buiten beeld verkerende woordvoerder van The National Gallery juist níet wegknipt, maakt het alleen maar mooier: voor damage control is het eigenlijk al te laat. The Lost Leonardo keert het mechanisme van de kunstwereld binnenstebuiten. Eens te meer wordt duidelijk dat waarde wordt gecreëerd, de blik van de kijker wordt gemanipuleerd en dat zelfs een simpel schilderij de inzet kan zijn van politieke machtsspelletjes. Wat een film!

KAARTEN The Lost Leonardo is op dinsdag 12 april om 20:15 uur te zien in Theater de Speeldoos Baarn. Filmkaarten zijn verkrijgbaar via www.speeldoosbaarn.nl/film voor € 10,50 per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 11,50. Een consumptie is bij de kaartprijs inbegrepen. Na uw online betaling ontvangt u de tickets per e-mail. De theaterkassa is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10:00 tot 12:00 uur. Op dinsdag en vrijdag is de theaterkassa gesloten. Deze film wordt met pauze vertoond. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie