Scène uit De Schatten van de Krim.
Scène uit De Schatten van de Krim. Theater de Speeldoos

De Schatten van de Krim in Theater de Speeldoos

29 maart 2022 om 15:16 Film

BAARN Op grond van de actuele situatie in Oekraïne vertoont Theater de Speeldoos op donderdag 31 maart om 20.15 uur de documentaire De Schatten van de Krim van Oeke Hoogendijk. Over hoe een oeroude collectie uit lang verdwenen beschavingen inzet wordt van het heetste hedendaagse hangijzer in de wereldpolitiek. Van ieder verkocht kaartje doneert Theater de Speeldoos Baarn de helft aan Giro555. Voor deze krachtige en urgente documentaire zijn nog kaarten beschikbaar. 

Al 6 jaar liggen objecten van de rondreizende tentoonstelling ‘De Krim - Goud en geheimen van de zwarte zee’ zonder eigendomschap in de kelders van het Allard Pierson museum in Amsterdam. De in maart 2014 geopende tentoonstelling werd al na een maand gesloten vanwege de annexatie van de Krim door Poetin. Sindsdien zijn de objecten staatloos. Van beide kanten ontving het museum direct claims: zowel het Krim Museum als Kiev eisten de schatten op. Zo werden de archeologische vondsten uit de Krim onderdeel van een politiek getouwtrek, waarin Nederland de rol van onvrijwillige scheidsrechter opgelegd kreeg én waar de emotionele waarde van de schatten in dit langlopende conflict misschien nog wel het allerzwaarst weegt.

Moet een museum een standpunt innemen in politieke kwesties of moet het zogenaamd neutraal blijven? Documentairemaker Oeke Hoogendijk neemt je in De Schatten van de Krim mee in de politieke en juridische strijd tussen Oekraïne, de door Rusland bestuurde musea op de Krim en het Allard Pierson museum. Eerder maakte Oeke Hoogendijk al kunstdocumentaires als Mijn Rembrandt en Het Nieuwe Rijksmuseum. Voor de laatste ontving zij meerdere binnen- en buitenlandse prijzen. 

De Schatten van de Krim toont de spagaat waarin museum Allard Pierson zich al meerdere jaren bevindt. Als op 6 februari 2014 de tentoonstelling feestelijk wordt geopend kan niemand nog het desastreuze vervolg vermoeden. Initiatiefneemster en archeoloog Valentina Mordvintseva had, in samenwerking met vier musea de allermooiste eeuwenoude archeologische kunstschatten bijeengebracht, afkomstig uit de bodem van de Krim. Een maand later is de tentoonstelling gesloten. Dat het Allard Pierson zich in een lastig parket bevindt, is goed te zien wanneer de directeur midden in een interview wordt weggeroepen. 

Er staan onverwachts deurwaarders op de stoep die namens Oekraïne de archeologische objecten willen zien. Hierop volgen nog meer spannende momenten - binnen en buiten de rechtszaal - die laten zien hoe een Nederlands museum onverwachts in het midden is komen te staan tussen twee partijen die strijden voor hun eigen identiteit en museale objecten. Nederland is ongewild gebombardeerd tot scheidsrechter: aan welke partij moeten de schatten teruggegeven worden? Documentairemaker Oeke Hoogendijk kreeg voor De Schatten van de Krim unieke toegang tot de hoofdrolspelers in dit internationale conflict. Met de vertoning van De Schatten van de Krim komt Theater de Speeldoos in actie voor Giro555. Van ieder verkocht kaartje voor deze voorstelling doneert Theater de Speeldoos de helft aan Giro555. 

KAARTEN De Schatten van de Krim is op donderdag 31 maart om 20:15 uur te zien in Theater de Speeldoos Baarn. Filmkaarten zijn verkrijgbaar via www.speeldoosbaarn.nl/film voor € 10,50 per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 11,50. Een consumptie is bij de kaartprijs inbegrepen. Na uw online betaling ontvangt u de tickets per e-mail. De theaterkassa is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10:00 tot 12:00 uur. Op dinsdag en vrijdag is de theaterkassa gesloten. Deze film wordt met pauze vertoond.

Afbeelding
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie