Helen Mirren en Jim Broadbent vertolken de hoofdrollen in 'The Duke'.
Helen Mirren en Jim Broadbent vertolken de hoofdrollen in 'The Duke'.

Feel-good film The Duke in Theater de Speeldoos Baarn

26 maart 2022 om 11:43 Film

BAARN Theater de Speeldoos vertoont dinsdag 29 maart om 20:15 uur de heerlijke én waargebeurde Britse komedie The Duke. De nieuwste film van Notting Hill regisseur Roger Mitchell, met briljante rollen van Jim Broadbent en Helen Mirren. Voor deze vertoning zijn nog kaarten beschikbaar.

In 1961 stal Kempton Bunton, een 60-jarige taxichauffeur, Goya’s portret van de hertog van Wellington uit de National Gallery in Londen. Het was de eerste (en nog steeds de enige) diefstal uit de geschiedenis van het museum. In zijn losgeldbrieven schreef Bunton dat hij het schilderij zou teruggeven op voorwaarde dat de overheid ermee in zou stemmen om gratis televisie te verstrekken aan ouderen. Pas vijftig jaar later zou de volledige geschiedenis achter de diefstal bekend worden - een verbazingwekkend verhaal over hoe een rechtschapen man de wereld wilde veranderen en daarmee zijn zoon en zijn huwelijk redde.

Kempton Bunton is niet zomaar een Londense taxichauffeur. Omdat hij te veel kletst is hij al meermalen ontslagen, hij bestookt de BBC met zijn toneelwerk en heeft een overgevoelige antenne voor onrecht. Verontwaardigd over het feit dat de National Gallery honderdzestigduizend pond heeft betaald voor een schilderij van de beroemde Spanjaard Francisco Goya, besluit hij het kostbare stuk te stelen. Voor het losgeld heeft hij al een goed doel in gedachten. Hij wil het schilderij enkel teruggeven op voorwaarde dat de overheid ermee instemt om gratis televisie te verstrekken aan ouderen. De film heeft een heerlijk groot hart. Met zijn speelse intonatie en hangende gezicht is Jim Broadbent de ultieme deugniet, een uitvreter, en Helen Mirren het soort vrouw dat daar al heel haar leven mee opgescheept zit. Langzaam wordt duidelijk hoe de tegenslagen van Kempton, zijn vrouw Dorothy en hun zoon Jackie zijn terug te leiden naar een enkele traumatische ervaring, jaren terug.

The Duke benadrukt hoe mensen in precaire situaties één tegenslag verwijderd zijn van complete armoede en hoe katten in het nauw rare sprongen maken. Dit is geen film over een gelikte diefstal vol actie; wel over gerechtigheid, opkomen voor anderen, najagen van dromen en staan voor je principes. The Duke is een lieve, fijne film die je even alles doet vergeten en je laat hopen dat Kempton Bunton zal slagen in zijn doldwaze missie.

The Duke is op dinsdag 29 maart om 20.15 uur te zien in Theater de Speeldoos Baarn. Filmkaarten zijn verkrijgbaar via www.speeldoosbaarn.nl/film voor € 10,50 per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 11,50. Een consumptie is bij de kaartprijs inbegrepen. Na uw online betaling ontvangt u de tickets per e-mail. De theaterkassa is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Op dinsdag en vrijdag is de theaterkassa gesloten. Deze film wordt met pauze vertoond.

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie