Huub Stapel wijdt zich nu aan een nog groter onderwerp: familie.
Huub Stapel wijdt zich nu aan een nog groter onderwerp: familie. Mark Engelen

Voorstellingen theaterseizoen 2022-2023 uitgelicht

26 juli 2022 om 10:34 Podiumkunsten

BAARN Momenteel staan er even geen theatervoorstellingen en films op de planning, maar vanaf september kan het publiek weer genieten van voorstellingen voor jong en oud. De komende weken licht de Baarnsche Courant uit wat er in het nieuwe seizoen allemaal te beleven valt in Theater de Speeldoos, in de speciale vakantieserie Uitgelicht. In deze editie toneel; van top theater tot komedie.

Theaterproducent Korthals Stuurman, voorheen bekend als Hummelinck Stuurman, brengt al vele jaren Top Theaterproducties naar Baarn. Deze serie hooggekwalificeerde toneelvoorstellingen bevat moderne klassiekers met ijzersterk acteerwerk en brengt bekende boeken of films naar het theater. Voorafgaand aan de toneelverstellingen kun je (vrijblijvend en kosteloos) een inleiding bijwonen in het theatercafé. Komend seizoen staan de Top Theaterproducties Momentum, Gelukzoekers op Sumatra en Komt een vrouw bij de dokter in Baarn op de planken.

Momentum met Waldemar Torenstra, Astrid van Eck, Vincent Croiset en anderen is op woensdag 16 november te zien en gaat over de achterkant van de politiek en machthebbers die niet mogen falen. Middenin een politieke crisis doet de trouwe First Lady Ebba er alles aan om de carrière van haar man (Waldemar Torenstra) te redden. Terwijl hun spindoctor uit alle macht het imago in stand probeert te houden, raakt het tweetal in een opeenstapeling van misverstanden en verkeerde beslissingen verder van elkaar verwijderd. Op de avond van het feest ter ere van het vijftigjarig bestaan van de partij stort alles in elkaar. Op dat moment maakt Ebba een rigoureuze keuze. Maar zal haar man haar hierin steunen?

Gelukzoekers op Sumatra is een toneelvoorstelling die de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië toont. Gebaseerd op de in die tijd scandaleuze romans Rubber (1931) en Koelie (1932) van Madelon Székely-Lulofs, een schrijfster die haar tijd ver vooruit was. De voorstelling is op vrijdag 6 januari te zien.

Van de bestseller Komt een vrouw bij de dokter van Kluun werden 1,2 miljoen exemplaren verkocht en in 2009 verscheen de filmbewerking. Nu heeft Kluun zijn zegen gegeven voor de theaterbewerking van deze aangrijpende liefdesgeschiedenis over twee strijdlustige en imperfecte mensen wiens liefde tot het uiterste wordt getest door een vijand die ze niet kunnen verslaan. Komt een vrouw bij de dokter is te zien op donderdag 16 februari.

Uiteraard valt er ook genoeg te lachen met de toneelkomedies die volgend seizoen in het theater te zien zijn. Zo keert de meest geliefde bejaarde van Nederland voor de laatste keer terug naar het theater. Voor iedereen die benieuwd is hoe het Hendrik Groen vergaat na de sluiting van het verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord is de voorstelling Hendrik Groen - Opgewekt naar de eindstreep op zaterdag 10 december een must-see.

Jon van Eerd zorgt ook weer voor de nodige dolkomische en hilarische situaties in het theater met alter ego Harrie Vermeulen in de voorstelling Zo vader zo zoon. Onbetaalbaar grappige misverstanden, intriges en verwikkelingen, brengen Harrie Vermeulen dit seizoen tot een ongekend komisch hoogtepunt. Zo vader zo zoon is op dinsdag 8 november te zien.

Ook de volgende toneelvoorstellingen staan bij het theater op het programma:

FAMILIESPEL - JACQUELINE BLOM, MARK RIETMAN, BAS HOEFLAAK EN ANNICK BOER
Elisabeth en Nicolaas zijn na hun huwelijk, waarin twee kinderen kwamen, gescheiden. Nu hebben ze beiden een nieuwe partner en brengen ze de kerstdagen gezamenlijk door in het vakantiehuis dat ze nog samen bezitten. Ondanks de nieuwe relaties en het verlangen naar harmonie blijken Elisabeth en Nicolaas nog erg met elkaar verknoopt, wat resulteert in een heerlijke, gelaagde tragikomedie over het samengestelde gezin.

EENAKTER FESTIVAL 2023 - TONEELGROEP KARAKTER EA TONEELVERENIGINGEN In het eerste weekend van februari 2023 staat de 36e editie van het Eenakter Festival gepland. Volgens traditie brengen acht regionale verenigingen, waaronder Toneelgroep Karakter, een verrassende eenakter ten tonele. Het thema van deze editie is verborgen verleden. Een vakjury verdeelt drie begeerde prijzen, die voor ‘Beste acteerprestatie’, ‘Beste regie’ en ‘Beste voorstelling’.



ALLEEN FAMILIE - HUUB STAPEL Huub Stapel. De man die Mars en Venus genadeloos langs de meetlat van het leven legde, en het huwelijk tot op het bot ontleedde, wijdt zich nu aan een nog groter onderwerp: familie. Want wie is er niet groot mee geworden? Familie is overal. En dan is er ook nog schoonfamilie, stieffamilie, pleegfamilie, adoptiefamilie, oranjefamilie en de grootste familie van Nederland. Alleen Familie is een hilarische, ontroerende en meeslepende voorstelling over die ene noemer waaronder wij allemaal vallen.



KAARTEN EN INFORMATIE Voor meer informatie over de voorstellingen en het aanschaffen van kaarten kun je terecht op de website van het theater speeldoosbaarn.nl. Na je online bestelling ontvang je de e-tickets direct in je mailbox. Vanaf maandag 29 augustus is ook de theaterkassa weer geopend op maandag, woensdag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Op dinsdag en vrijdag is de theaterkassa gesloten.

door Judith Hoegen

Waldemar Torenstra, Astrid van Eck, Vincent Croiset (vrnl) in Momentum.
Jacqueline Blom, Annick Boer, Bas Hoeflaak en Mark Rietman (vlnr).
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie