Afbeelding
Foto Lucas Mobility

Rollator kopen? Waar moet ik op letten?

15 november 2022 om 10:51 Partnercontent

Veel mensen hebben vroeg of laat een rollator nodig. Een rollator kopen kan best uitdagend zijn. Het wordt in het begin als zeer onwennig ervaren, maar biedt uiteindelijk veel voordelen. Je kan opeens makkelijker de deur weer uit en voelt je comfortabeler wanneer je langere afstanden wil afleggen. Een rollator koop je niet iedere dag en gaat vaak meerdere jaren mee. Het is daarom verstandig om vooraf goed na te denken wat voor rollator je nodig hebt.

Type rollatoren

Rollators zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren en gewichtsklassen. De meest basale keuze die je moet maken, is of je een lichtgewicht rollator wil. Er zijn namelijk rollators die gemaakt worden uit lichtgewicht materiaal (zoals carbon) waardoor deze makkelijk mee te nemen zijn en ook in het dagelijks gebruik minder krachtsinspanning vereisen om bijvoorbeeld een stoepje op te komen. Anderzijds zijn er ook mensen die dit type rollator te fragiel vinden en meer stabiliteit willen.

Een ander verschil wordt gemaakt in het type band dat een rollator heeft. Zo zijn er rollators met luchtbanden. Het belangrijkste kenmerk van de rollator met luchtbanden is dat deze zorgt voor meer comfort op terreinen met oneffen wegdek. Het gebruik van luchtbanden zorgt ervoor dat de gebruiker niet hoeft te overcompenseren voor het oneffen oppervlak en kan vertrouwen op extra stabiliteit en balans. Er zijn ook nog andere soorten banden, maar het merendeels is vervaardigd uit (zacht) rubber.

Daarnaast zijn er rollators voor verschillende gewichtsklasses. Zo zijn er rollators met zitkussens tot wel 120 kg, maar ook (XL) rollators voor hogere gewichtsklasses. Controleer dus altijd of de rollator die u koopt ook aansluit op uw gewichtsklasse en ook voor uw lengte. Sommige rollators zijn verstelbaar, maar dit geldt niet voor elk model.  

Hoeveel mensen gebruiken een rollators?

Het precieze aantal mensen dat in Nederland gebruikmaakt van een rollator is onbekend. Uit data van het CBS blijkt dat in 2018 5,7% van de bevolking van 12 jaar en ouder gebruik maakt van een hulpmiddel voor bewegen: stok, looprek, rollator, scootmobiel, rolstoel. Vrouwen maken hiervan vaker gebruik (7,4%) dan mannen (4,1%).

Waar kan ik een rollator kopen?

Mocht je overwegen om een rollator te kopen, dan kun je kijken bij de rollator webshop van Lucas Mobility. Zij bieden een hoge kwaliteit rollator aan, de Lucas rollator, waar je 100 dagen mee kunt proefrijden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie