Afbeelding
Foto door Max Vakhtbovych via Pexels

Waar moet je op letten bij het kopen van een soundbar?

27 januari 2022 om 14:08 Partnercontent

Of je nu gek bent op een keiharde actiefilm, een romantische komedie of een spectaculaire avonturenfilm, je wilt graag genieten van goed geluid. Hierdoor gaat de beleving enorm omhoog en geniet je meer dan wanneer je geluid van een slechte kwaliteit hebt. Het is daarom aan te raden een soundbar aan te schaffen. Hiermee til je het tv-geluid naar een gigantisch hoog niveau. Natuurlijk wil je wel de beste soundbar. In dit artikel vertellen we waar jij allemaal op moet letten bij de aanschaf van een soundbar. 

Verschillende ingangen

De verschillende in- en uitgangen van een soundbar bepalen de mogelijkheden van het apparaat. Er zijn verschillende aansluitingsmogelijkheden, zoals tulp, HDMI, optisch en coaxiaal. Ook biedt de soundbar ondersteuning aan verschillende audioformaten. Het is dus van belang welke aansluitingen jij nodig hebt om al jouw apparaten op de soundbar aan te sluiten. Het is tegenwoordig ook mogelijk dit via Bluetooth te doen. Dit geeft jou de mogelijkheid direct via de smartphone, Macbook of tablet naar de soundbar te streamen. 

Subwoofer

Voor we gaan uitleggen waarom je ook op de subwoofer moet letten is het handig eerst uit te leggen wat dit nu eigenlijk is. Wanneer je het woord subwoofer uit elkaar trekt kom je uit op sub en woofer. Sub betekent letterlijk onder en een woofer staat gelijk aan een lage tonen luidspreker. Het komt dus neer op het neerzetten van een subwoofer op de vloer, die sterk geluid de woonkamer in blaast. De laagste tonen die een normale speaker niet laat horen, worden aangevuld door een subwoofer. 

Je kunt deze subwoofer ingebouwd of los aanschaffen. Dit is van belang, aangezien het handig kan zijn deze maar gewoon ingebouwd te nemen. Dit scheelt je een hoop gedoe met het ‘wegstoppen’ van de subwoofer. Hij is dan niet zichtbaar. 

Het uitgangsvermogen

Wanneer je besluit een soundbar te kopen is het belangrijk dat je goed let op het uitgangsvermogen. Dit wordt weergegeven in Watt en wordt verdeeld over alle boxen die de soundbar aansturen. Wanneer je bijvoorbeeld 100 Watt aan uitgangsvermogen hebt en 4 boxen, dan betekent dit dat je 25 Watt per box hebt. Het is belangrijk te weten dat de kwaliteit van het geluidsniveau wordt bepaald door het aantal Watt in combinatie met de gevoeligheid van de luidspreker. 

Blu-ray speler of radio

Zoals je inmiddels al hebt gelezen zijn er de nodige keuzes die je kunt maken bij de aanschaf van een soundbar. Zo zijn er ook soundbars met een ingebouwde Blu-ray speler of radio. Op deze manier kun je ook radio luisteren via de soundbar. Zeker wanneer je aan het behangen bent, is het heerlijk dit te doen onder het genot van een leuke radiozender. En waarom dan niet meteen met goed geluid?

Diverse soorten soundbars

Er zijn meerdere soorten soundbar in de wereld. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen wensen en eisen. We vertellen je meer over de soorten soundbars.

Reguliere soundbar

Geen zin in gedoe? Dan is een reguliere soundbar perfect voor jou. Geen gedoe met kabels door de hele kamer. Alle boxen en aansluitingen zitten in een apparaat. Vaak klinkt het zelfs alsof er meerdere boxen te horen zijn. Daarbij is een soundbar voor al het geluid wel zo makkelijk. 

Soundplate

Het bijzondere aan een Soundplate is dat je de tv letterlijk op de speaker kunt plaatsen. Het is namelijk een iets groter apparaat dan de reguliere soundbar. Door het grote formaat kan er ook een subwoofer in verwerkt worden. Dit is overigens niet bij elkaar model mogelijk. 

Soundstand

De Soundstand is redelijk vergelijkbaar met de Soundplate. Je kunt deze soundbar als onderzetter gebruiken voor jouw televisie. Doordat de Soundstand een grotere klankkast heeft krijg je wel een iets betere geluidskwaliteit. 

Surround set

Vaak is er een groot probleem bij de soundbars. Gelukkig is de surround set daar om je daarmee te helpen. Het komt namelijk nog wel eens voor dat de diepte ontbreekt. Een soundbar is namelijk op z’n best als je er recht voor zit en je een symmetrische kamer hebt. De surround set zorgt ervoor dat het geluid overal goed is. Waar je ook zit in de kamer. De luidsprekers staan eigenlijk letterlijk om je heen. De beleving is hierdoor intens.

Extra genieten met een soundbar

In dit artikel heb je meer gelezen over soundbars. We hopen je hiermee te helpen geholpen bij het uitzoeken van de voor jou perfecte soundbar. Daardoor geniet jij net een beetje extra van die nieuwe actiefilm. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie