Afbeelding
Foto Kleinkunstig

De impact van creatieve workshops op school

3 augustus 2022 om 00:00 Partnercontent

Kunst op school. Iedereen is het er wel over eens dat het belangrijk is dat leerlingen tijdens hun schooltijd in aanraking komen met verschillende kunstvormen. Maar wat is daar nou eigenlijk precies zo belangrijk aan? Bij Kleinkunstig organiseren we al sinds 2005 culturele en kunstzinnige workshops, voorstelling en projectdagen op scholen door heel Nederland. In 2021 kwamen we op 550 scholen, organiseerden we 800 activiteiten en bereikten we 105.000 leerlingen. En elke keer weer zien we de impact van kwalitatief kunstonderwijs. Want kunstonderwijs spreekt vaardigheden en kwaliteiten aan die de reguliere lessen vaak laten liggen.

Kunst: een kennismaking met jezelf

Veel kunstzinnige activiteiten werken als een spiegel. Creatief aan de slag gaan is dan ook een fantastische manier om jezelf beter te leren kennen. En dat is natuurlijk extra waardevol in een levensfase waarin je nog vol aan het opgroeien bent. Leerlingen die aan de slag gaan met dans maken contact met hun lichaam en de mogelijkheden die dat lichaam heeft om uiting te geven aan wie ze zijn en wat ze voelen. Tijdens een workshop podcast maken of vloggen worden leerlingen gestimuleerd om op zoek te gaan naar wat ze ergens van vinden en daar zo uitdrukking aan te geven dat anderen dat begrijpen. En door het instuderen van circusactiviteiten ervaren ze dat ze dingen kunnen leren die ze nooit voor mogelijk gehouden hadden. Uiteindelijk heeft elke kunstdiscipline een eigen kracht. Maar dat leerlingen een stukje extra zelfkennis aan overhouden aan creatieve workshops op school? Dat staat vast.

Ruimte voor de ander

Natuurlijk gaat kunst niet alleen maar over ‘ik’. Integendeel! Want zo complex als dat hele ‘ik’ is, is de ander natuurlijk ook. Ook dat besef wint aan kracht door kunstzinnige activiteiten. Tijdens een workshop theater alleen al moeten leerlingen zich letterlijk verplaatsen in een ander, namelijk het karakter dat zij spelen. En bij het maken van een gemeenschappelijk kunstwerk kunnen zij er niet omheen dat iedereen een eigen visie, talenten en sterke punten heeft. En dat je het beste resultaat krijgt als je daar gehoor aan geeft. Ze leren ook om rekening te houden met de minder sterke punten van anderen. Zo versterkt kunsteducatie ook de samenwerkingsvaardigheden van leerlingen. Binnen school en ook daarbuiten.

De beste match

Als er iets is wat wij in al die jaren ervaring in kunsteducatie op school geleerd hebben, is het wel dit: niet één school is hetzelfde. Daarom gaan wij altijd in gesprek over wat scholen precies nodig hebben. Wij hebben ons repertoire aan dans, muziek, theater, circus, beeldende kunst, digitale media en kunst en techniek. Maar aanpassingen zijn zo gemaakt en ook voor honderd procent maatwerk draaien wij onze hand niet om. Zo zorgen wij dat de impact van onze workshops maximaal is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie