Afbeelding
Foto door George Milton via Pexels

Kind voorbereiden op examens in coronatijd

Partnercontent

De afgelopen twee jaren stond de wereld op z’n kop. Niks was meer vanzelfsprekend door corona. We kregen te maken met meerdere lockdowns. Weinig was nog maar mogelijk. Scholen gingen meerdere keren dicht. Vooral in het voortgezet- en hogere onderwijs werden de deuren zeer lang dichtgehouden. Als ouder van een kind die nu in het examenjaar zit, heb je dus gezien hoe jouw kind in de belangrijkste twee laatste jaren van zijn middelbare school carrière voornamelijk thuis te vinden was. Thuisonderwijs was het beste alternatief, maar niet zo optimaal als fysieke les. Velen zijn dan ook bang dat hun kind een achterstand heeft opgelopen. Zeker nu in het examenjaar is dat zorgelijk. Zijn er dingen die jij kunt doen om je kind te ondersteunen? Je kind voorbereiden op examens in coronatijd: hoe doe je dat?

Schema maken thuis

Het is een illusie om te denken dat je kind iedere dag netjes aan het leren gaat. Er zijn maar weinig kinderen die zo gedisciplineerd zijn. Daarom is het beter om niet al te veel te pushen. Wel kan je hem of haar een duwtje in de goede richting geven. Bijvoorbeeld door samen een schema te kijken. Bekijk samen wat er allemaal geleerd moet worden voor de grote examens beginnen en deel al het leerwerk in hapklare brokken op. Probeer iedere week een gedeelte aan te pakken. Zo ziet het er een stuk overzichtelijker uit en voelt het ook niet direct demotiverend om een geheel boek te moeten leren.

Extra tip: sla samenvattingen examens HAVO, VMBO of VWO in om je kind te helpen bij het studeren. Op die manier beschikt hij of zij direct over de informatie die het nodig heeft om effectief te kunnen leren.

Vraag een gesprek aan met de mentor

Ondanks dat er weinig fysiek contact is geweest met de mentor, kan je natuurlijk wel altijd mailcontact hebben of videobellen. Wanneer je je zorgen maakt om de educatieve vorderingen van je kind, dan kun je dit natuurlijk gewoon vragen. Zij kunnen wellicht ook het nodige advies geven. Bijvoorbeeld waar harder aan gewerkt mag worden, wat al goed beheerst wordt en wie hier eventueel extra bij kan helpen.

Vergeet ook niet dat ondanks de huidige coronamaatregelen examenleerlingen meestal worden uitgesloten van de volledige lockdown. Dat betekent dat ze ook nu nog gewoon naar school mogen. Dat heeft ook voordelen, gezien het veel rustiger is op school en ze extra aandacht van de docenten kunnen krijgen. Stimuleer je kind om juist op die momenten hulp te vragen.

Belonen

Er zijn maar heel weinig kinderen die het echt fijn vinden om iedere dag met de neus in de boeken te zitten. Als je weet hoe lastig dit is voor je kind, mag je hier best een beloning tegenover zetten. Bijvoorbeeld door na het behalen van zijn of haar schoolexamens te gaan eten in zijn favoriete restaurant. En na het behalen van zijn diploma zelfs iets anders leuks te doen, zoals het maken van een stedentrip. Op die manier blijft het voor je kind verleidelijk om hard te werken. 

advertentie