Afbeelding
Foto: Shutterstock

Hoe kies je een bedrijf voor veiligheid en gezondheid op het werk?

7 oktober 2021 om 09:01 Partnercontent

Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van organisaties is om de werknemers goede arbeidsomstandigheden te bieden. Dit is van essentieel belang voor de lichamelijke en geestelijke integriteit van de werknemers. Maar hoe neem je deze houding op een correcte en professionele manier aan? Het antwoord is te investeren in een goede arbodienst.

Het lijdt geen twijfel dat er gekwalificeerde mensen nodig zijn om de risico’s in verband met beroepsactiviteiten te identificeren, te evalueren en te beheersen. Een van de redenen is dat de arbeidswetgeving verschillende regelgeving normen bevat, die elk betrekking hebben op een bepaalde sector.

In dit artikel zult je de voordelen begrijpen van het rekenen op gekwalificeerde diensten van veiligheid en geneeskunde op het werk en zul je belangrijke aspecten leren kennen om succesvol te zijn bij het inhuren.

Let op de voordelen

Als je twijfelt aan de relevantie van investeren in een bedrijf met acties gericht op het welzijn van zijn werknemers, is het beter om de voordelen van dit initiatief te analyseren. We zetten er hier een aantal op een rijtje.

  • Het stellen van een nauwkeurige diagnose van de onderneming, het anticiperen op de nodige initiatieven om binnen de door de wetgeving vastgestelde normen te blijven.
  • De werknemers tonen dat de instelling begaan is met de gezondheid en de veiligheid van haar personeel, wat bijdraagt tot de verbetering van de werkomgeving en de betrokkenheid van de werknemers.
  • De werknemers leren om veiligheidsuitrusting te gebruiken, waardoor het aantal ongevallen in de organisatie daalt.
  • De kans dat het bedrijf door de controle-instanties wordt beboet wegens niet-naleving van de wet, zoveel mogelijk beperken.
  • Verlaag de kosten van afwezigheid van werknemers als gevolg van arbeidsongevallen.
  • Verminder de uitgaven met het gezondheidsplan.

Belangrijkste criteria bij de keuze voor arbodienst

Je hebt al begrepen dat het de moeite loont om te investeren in de levenskwaliteit van jouw werknemers? Het ideaal is dus dat je de nodige procedures kent om een passende arbodienst voor veiligheid en bedrijfsgeneeskunde te kiezen die diensten van hoog niveau aanbiedt en de verwachte resultaten levert.

Met dat in het achterhoofd zullen wij een aantal initiatieven behandelen die moeten worden genomen voordat het aanwervingsproces kan worden afgesloten.

Analyseer de referenties en klanten van de onderneming

Zelfs als het bedrijf een site heeft, waar klanten echte getuigenissen geven over de kwaliteit van de diensten, is het aan te bevelen dat je met voormalige en huidige consumenten praat over de kwaliteit van de zorg.

Op die manier bent je beter voorbereid om twijfels over de werkprocedures van de arbodienst weg te nemen. Hoe meer informatie je verzamelt, hoe groter de kans dat je een goede keuze maakt.

Controleer of de meetapparatuur gecertificeerd is door regelgevende instanties

Om te kunnen rekenen op diensten van hoge kwaliteit, is het van groot belang na te gaan of het bedrijf beschikt over gecertificeerde meetapparatuur. De meeste documenten die de verantwoordelijkheid van de onderneming ten aanzien van haar werknemers aantonen, zijn namelijk ongeldig indien de metingen zijn verricht met apparaten die niet het zegel van de overheidsinstantie dragen.

Kan je je voorstellen een bedrijf in te huren dat zich bezighoudt met veiligheid en bedrijfsgeneeskunde en toch een boete te krijgen voor fouten bij de uitvoering van de diensten? Het is ongetwijfeld een zeer onaangename situatie, maar door de nodige voorzichtigheid is het mogelijk deze te vermijden.

Als je niet het risico wilt lopen dat dit probleem zich voordoet, is het een goed initiatief om een kopie te vragen van de uitrustingscertificaten van het gecontracteerde bedrijf en te controleren of het zegel aanwezig is.

Zie wie de verantwoordelijke arts is en zijn of haar registratie bij de raad

Het is zeker zinvol te weten of het bedrijf op de markt erkend is en of de apparatuur aan de vastgestelde normen voldoet. Het is echter van cruciaal belang de arts te kennen die verantwoordelijk is voor de verleende diensten en na te gaan of de beroepsbeoefenaar is geregistreerd bij de medische raad.

Deze maatregel is een manier om de ernst van de organisatie te bevestigen. Het is ook interessant te weten of de arts actief deelneemt aan de opstelling en herziening van de verslagen. Het is dus gemakkelijker om een dienst voor veiligheid en gezondheid op het werk in te huren, die met verantwoordelijkheid en bekwaamheid wordt uitgevoerd.

Geef voorrang aan het dienstverleningsnetwerk

Ben je bereid te rekenen op een veiligheids- en bedrijfsgeneeskundig bedrijf dat een gedifferentieerde dienstverlening biedt? Controleer daarvoor, voordat je het contract sluit, het netwerk van artsen, klinieken en laboratoria.

Dankzij een brede dekking van diensten is het mogelijk werknemers uit te sturen voor raadplegingen en examens, zonder dat extra diensten moeten worden ingehuurd. De belangrijkste voordelen zijn dat de werknemers beter worden bijgestaan en in korte tijd weer aan het werk kunnen, waardoor het aantal afwezigheden afneemt.

Ontegenzeggelijk bent je nu meer geïnteresseerd in het inhuren van een veiligheids- en bedrijfsgeneeskundig bedrijf. Om jouw intentie om te zetten in realiteit, ga naar de HR navigator website en vind de beste arbodienst voor jouw bedrijf!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie