Afbeelding
Foto: Pexels

Klaar voor een nieuwe stap, het starten van een onderneming

29 september 2021 om 06:57 Partnercontent

Heb je al jaren een grote passie waar je geld mee wilt verdienen of ben je het zat om in een bedrijf onder een baas te werken? Dan kan het starten van een onderneming een goede keuze voor je zijn. Het starten van een onderneming kan een spannend en eng idee zijn. Waar begin je? En wat moet je doen? Wat als het erg moeilijk is? Wanneer je goed voorbereid en ingelezen bent, hoeft dit geen probleem te zijn. Het starten van je eigen zaak hoeft geen stress te geven en kan de beste beslissing worden die je ooit gemaakt hebt.

Wat voor onderneming start ik?

Bij het starten van een onderneming kan er voor verschillende vormen gekozen worden. Een van de populairste vormen is, de eenmanszaak. Deze is het makkelijkst op te richten en heeft de eenvoudigste boekhouding. Er kan ook gekozen worden voor de besloten vennootschap. Hier kan je grootaandeelhouder van worden of de aandelen delen met meerdere vennoten. Deze vorm heeft een eigen kapitaal en rechtspersoonlijkheid. Een andere vorm is, de naamloze vennootschap, maar deze vorm is alleen voor beursgenoteerde bedrijven en heeft een startkapitaal van 10.000 euro. Je kan natuurlijk ook als zzp’er bij een opdrachtgever werken. Zo hoef je geen bedrijf te starten om je dienst aan te bieden.

Hoe bereid ik mij voor?

Over het opstarten van een onderneming moet goed nagedacht worden het is een mooie nieuwe stap, maar ook een grote stap. Voordat je begint is het verstandig je goed in te lezen. Maak een business plan. Wat ga je verkopen, waar ga je klanten vinden, hoe maak je reclame, hoeveel geld kan je besteden? Zorg dat je jouw onderneming al helemaal voor je kan zien en je weet wat je gaat doen. Hierna kan je een naam kiezen. Zorg voor een leuke, makkelijke en originele naam. Je wilt goed te vinden zijn voor klanten. Als je een naam en goed plan hebt, kan je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Vergeet niet jouw boekhouding

Wanneer je een bedrijf hebt of werkt als zzp’er, gaat het doen van de boekhouding er anders uitzien. Als werknemer wordt er precies geregeld wat je moet betalen aan de belasting. Met een eigen onderneming moet je dit zelf doen. Op je factuur aan klanten zet je de btw prijs, zo weet je wat je moet betalen aan belasting. Op inkoopbonnen is te zien wat voor inkoopkosten je hebt. Laat de boekhouding uitrekenen en doorgeven door de boekhouder. De boekhouder maakt geen fouten en zal vragen naar de gegeven die hij nodig heeft. Een boekhoudprogramma als zzp’er kan je helpen bij het bijhouden van de boekhouding en weet je wat je moet betalen aan belasting.

De voordelen van een eigen onderneming

De onderneming zal je de eerste tijd meer moeite kosten en je zal soms hard moeten werken. Voor veel mensen is dit het waard. De vrijheid om je zaken te regelen zoals je dat zelf wilt, trekt veel mensen aan. Het biedt je kansen om meer geld te gaan verdienen en van je hobby je werk te maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie