Afbeelding
Toilet verstopt

Een verstopte afvoer? Dit is hoe je dat kunt voorkomen

16 september 2021 om 07:26 Partnercontent

Een verstopping is iets waar je snel vanaf wilt. Het kan veel ongemak veroorzaken: van water dat niet (goed) meer wegloopt tot vervelende luchtjes en ongedierte. Elke soort afvoer kan verstopt raken, bijvoorbeeld de leidingen bij een doucheputje, een wasbak of een toilet. Dat kan gebeuren wanneer zeepresten zich binnenin de leidingen ophopen, of wanneer er vaak vaste deeltjes worden doorgespoeld. Maar hoe kun je een verstopping oplossen, en wat kun je doen om te voorkomen dat die weer terugkomt? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Zelf een verstopping oplossen

Natuurlijk denk je bij een afvoerputje dat plotseling minder goed doorloopt meteen: wat kan ik zelf doen om dit op te lossen? Toch is het vaak niet verstandig om zelf met een verstopping aan de slag te gaan. Dat komt omdat je de kennis en materialen mist waarmee je zo’n rioolprobleem goed kunt aanpakken. Is het toilet verstopt, en wil je het zelf ontstoppen met bijvoorbeeld een ontstoppingsveer? De kans is klein dat je de verstopping volledig kunt verhelpen, maar de kans dat je per ongeluk schade aan je toilet of leidingen aanbrengt is een stuk groter. Het beste wat je kunt doen is een professional inschakelen, zoals een ontstoppingsbedrijf.

Een ontstoppingsbedrijf

Een ontstoppingsbedrijf kan meer dan alleen het riool ontstoppen. De monteurs van zo’n bedrijf zijn gespecialiseerd in verschillende soorten rioolproblemen. Heb je bijvoorbeeld last van rioolvliegjes in huis? Dat duidt in de regel op een groter probleem, zoals een lekkage of kapotte leidingen. Een ontstoppingsbedrijf kan de situatie in kaart brengen en je adviseren over de stappen die je het beste kunt (laten) nemen. Ook kunnen de monteurs diverse onderzoeken uitvoeren om te achterhalen waar de problemen liggen, zoals een stankdetectie of een camera-inspectie. Zo weet je zeker dat niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaak van het probleem wordt bestreden.

Een verstopping voorkomen

Is de verstopping eenmaal verholpen, dan wil je voorkomen dat die terugkomt. Een ontstoppingsbedrijf kan een verstopping grondig oplossen, maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om te zorgen dat er niet opnieuw een ontstaat. Gebruik bij een afvoer zoals je doucheputje of de wasbak bijvoorbeeld een filter, waardoor vaste deeltjes niet snel de leidingen in zullen spoelen. Een verstopping kan worden veroorzaakt door ophoping van dit soort deeltjes, zoals etensresten, haren, en andere dingen die eigenlijk niet in een afvoer thuishoren. Zorg ook dat je de afvoer zelf zo goed mogelijk schoonhoudt. Op die manier krijgt een verstopping minder kans.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie