Miriam Stern met haar shruti-box uit India waarmee ze ook haar koor zo nu en dan zal begeleiden.
Miriam Stern met haar shruti-box uit India waarmee ze ook haar koor zo nu en dan zal begeleiden. Melissa Hofland

Nieuw koor van Miriam Stern: wie komt zingen zonder grenzen?

6 juli 2022 om 15:30 Activiteiten

BAARN/SOEST Zangeres Miriam Stern start na de zomer een nieuw koor in de Paaskerk aan de Oude Utrechtsteweg. Ze gaat niet alleen qua repertoire met de koorleden de grenzen over, maar wil ook alle deelnemers uitdagen te zingen zonder grenzen.

Miriam Stern toont in haar tuin in Soest waar ze sinds zes maanden woont, haar shruti-box, een instrument uit India dat ze graag gebruikt om steun te geven. Ze geeft meteen een demonstratie. Uit het instrument dat net als een accordeon werkt met blaasbalgen, komt een warme lage toon, en Miriam improviseert daar makkelijk met haar heldere stem omheen waardoor een beroerende melodie ontstaat. 

Een perfect instrument dat ook past bij de wereldmuziek die ze met haar nieuwe koor wil gaan zingen. ,,Spanje, de Balkan, Israël, Ierland, liederen van over de hele wereld, sommigen verzameld door een vriend die ze hoorde op zijn wereldreizen. Liedjes die per mondelinge overlevering van generatie op generatie zijn overgegaan.” Ze heeft de liederen uitgezocht op eenvoud en schoonheid. Er wordt gezongen zonder bladmuziek. Dus muziek in beweging, want je kunt je voorstellen dat de liedjes in de loop van tijd steeds een beetje veranderen. Slaapliedjes, religieuze liederen, Jiddische liederen. Vrolijk en melancholisch. ,,We bezingen het leven. Soms weet je even niet meer wat je moet zeggen, maar zingen kun je altijd. Iedereen kan zingen”, zegt Miriam, ,,Als je een verhaal te vertellen hebt, kan je zingen. Oké, behalve als je niet het verschil kan horen tussen het geluid van een stofzuiger en een melodie,” lacht ze.

VERTROUWEN Ze is net terug uit Frankrijk waar ze 17 jaar woonde en werkte, onder andere als kunstenaar, en haar eerste koor begon. ,,Met mensen die dachten dat ze niet konden zingen, maar dat wel heel graag deden. Het leek me leuk om te doen, en ik pakte dat op. Langzaamaan zag ik het vertrouwen en plezier groeien en werd het koor groter en ook steeds beter. Waar we eerst vooral zongen voor het plezier, werkten we later toe naar optredens. Ik heb een docentenachtergrond, en heb in vele verschillende koren gezeten, maar hier leerde ik hoe fijn ik het vind om een koor te vormen en te begeleiden. Het is heel mooi om te zien hoe mensen zich dapper aan een zangavontuur wagen. Soms heel kwetsbaar.”

OPTREDEN Waarom ze voor de Paaskerk kiest als locatie om te repeteren, heeft ook alles met haar tijd in Frankrijk te maken. ,,Het laatste halfuur van de repetitie gaven we standaard een optreden aan onszelf in een kapel daar in de buurt. Serieus hoor. Alsof we echt op het podium stonden voor een groot publiek. Elke keer die bruisende verwachting die je ervaart als je gaat optreden.”

De Paaskerk is daar in Miriams ogen geschikt voor. ,,De maandelijkse repetities van 2,5 uur moeten steeds een muzikaal feestje zijn. Als je plezier hebt, ga je glimlachen, en dan gaan de klankkastjes van je wangen goed openstaan. Naast stemvorming, zal ik ook de zangers uitdagen om solo of in duo’s of trio’s te zingen en te improviseren. Maar niks moet!” 

Koorleden krijgen de muziek, ingezongen door Miriam, mee naar huis. ,,Als je elke dag de muziek vijf minuten repeteert, gaan de melodieën in je hoofd zitten. Ik zeg altijd: bouw het oefenmoment in op een vaste tijd, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Een lekkere ‘cooldown’ voor het slapen gaan.”

GRATIS WORKSHOP Deze zomer verzorgt Miriam Stern een aantal maal een gratis workshop in het Baarnse bos. Meer informatie over de workshop en over het koor: www.zingenzondergrenzen.blogspot.com.

door Melissa Hofland

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie