Afbeelding
Foto: Pexels

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp’ers: wat je moet weten

8 januari 2024 om 09:33 Partnercontent

Net als ieder ander bedrijf in de gemeente Baarn moet jij je als zzp’er ook goed verzekeren. Doe je dit niet? Dan loop je de nodige risico’s. Het is onder meer handig om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) af te sluiten. Deze verzekering is weliswaar niet verplicht, maar toch sluiten de meeste ondernemers in Baarn hem wel af. Twijfel je nog of je deze verzekering als zzp’er nodig hebt? Lees dan vooral verder, want in deze tekst vertellen wij je alles wat je moet weten over zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp’ers.

Kan ik terugvallen op mijn particuliere aansprakelijkheidsverzekering?

Als zzp’er ben je de enige werknemer van je bedrijf. Daarom denk je misschien dat je terug kunt vallen op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering als je schade aanricht. Jij bent immers degene die de schade veroorzaakt heeft. Helaas werkt dit in de praktijk niet zo. Schade die je tijdens je werk veroorzaakt, valt namelijk niet binnen de dekking van een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Wil jij jezelf ook verzekeren voor mogelijke schade die je tijdens je werk aan kunt richten? Sluit dan een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af.

Dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Voordat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, wil je ongetwijfeld weten wat een verzekeraar wel en niet dekt. Om te beginnen hoef jij je geen zorgen te maken over schade die je per ongeluk aanricht aan (spullen van) een ander als je aan het werk bent. Maak, importeer, installeer of verkoop je producten en veroorzaken deze schade? Dan kun je ook bij je verzekeraar aankloppen. Schade aan spullen van een ander die je huurt of gebruikt en schade door een e-bike zonder kenteken valt ook binnen de dekking van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

De dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is redelijk uitgebreid voor zzp’ers, maar je bent niet overal voor verzekerd. Is er (ook) schade ontstaan aan je eigen spullen? Verwacht dan niet dat een verzekeraar hier geld voor uitkeert. Ook kosten die je maakt als je werkzaamheden opnieuw uit moet voeren, vallen niet binnen de dekking van deze verzekering. Tot slot ben je niet verzekerd voor schade die ontstaat door een motorrijtuig of e-bike met kenteken.

Overweeg je aanvullend te verzekeren

Sommige zzp’ers hebben voldoende aan een standaard bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar de dekking van deze verzekering is niet voor iedereen voldoende. Geef je advies aan anderen of heb je een belangrijke stem in grote projecten? Dan kan het zijn dat je door een fout financiële schade veroorzaakt bij een klant. Hier ben je niet standaard voor verzekerd als je een AVB afsluit, maar je kunt je hier wel aanvullend voor verzekeren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Naast vermogensschade dekt deze verzekering ook kosten voor herstel van documenten die jij in beheer of gebruik hebt en kosten voor verdediging bij een onterechte schadeclaim.

Wat kost een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering draag je – net als voor iedere andere verzekering – maandelijks premie af. Als zzp’er wil je uiteraard ook weten hoeveel je hier per maand voor betaalt. Dit kunnen wij je niet precies vertellen, want de premie verschilt per verzekeraar. Vandaar dat het verstandig is om verzekeraars te vergelijken voordat je een keuze maakt. Daarnaast hangt de premie af van het eigen risico waar je voor kiest. Hoe lager het eigen risico, des te hoger de kosten. Je draait dan op voor een kleiner deel van de kosten als je aansprakelijk gesteld wordt dan bij een hoger eigen risico.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie