Afbeelding
Foto: Pavel Danilyuk via Pexels

Moet je een vrachtwagenverzekering of bestelautoverzekering afsluiten?

4 oktober 2023 om 08:04 Partnercontent

Rijd je regelmatig met jouw kleine vrachtwagen en vraag je je daarom af of je een vrachtwagenverzekering nodig hebt? In sommige gevallen is een bestelautoverzekering wellicht een betere keuze. Het ligt er namelijk helemaal aan welke bedrijfsactiviteiten je uitvoert en voor welke andere doeleinden het voertuig wordt gebruikt. Voordat je als ondernemer op zoek gaat naar een verzekering, is het dus verstandig om alles voor jezelf op een rij te zetten. Maar wat zijn dan de grootste verschillen tussen beide verzekeringen? En hoe zorg je voor het maken van de beste keuze op dit gebied? Na het lezen van onderstaande informatie kan je goed voorbereid overgaan tot het afsluiten van een nieuwe verzekering voor jouw vrachtwagen. 

De grootte en het gebruik van de wagens

Bij een vrachtwagenverzekering draait het allemaal om de grootte van het voertuig. Een echte vrachtwagen is veel groter dan een bestelauto, omdat er doorgaans ook grotere en zwaardere producten mee vervoerd worden. Je moet daarom als eerste bekijken onder welk voertuig jouw nieuwe wagen valt, zodat je gerichter kan kijken naar de mogelijkheden die erbij horen. Ook het doel en het gebruik van jouw voertuig dienen ertoe. Bij een vrachtwagen gaat het vaak om professionele doeleinden, zoals transport van grote goederen en zware ladingen en het afleggen van lange afstanden. Bij een bestelauto draait het vaak om korte afstanden, voor het afleveren van pakketten of het vervoeren van spullen van een klant. Hiervoor is een heel andere verzekering een vereiste. 

De tarieven van de verzekeringen

Er zijn echter nog meer factoren waarom je eerder voor een bestelautoverzekering kiest dan een verzekering voor jouw vrachtwagen. Dit heeft te maken met de tarieven die de verzekering kent. Vrachtwagenverzekeringen zijn over het algemeen duurder, omdat er ook veel meer waarde aan verbonden zit. De vrachtwagens zelf kosten al meer in de aanschaf, maar de spullen die erin vervoerd worden kosten wellicht nog veel meer. Daarom is er een groter risico op enorme schades en moet er een uitgebreide dekking komen. Bij een bestelbus is dit uiteraard anders. Hoewel deze vaak door drukkere gebieden rijden, is de kostenpost bij een schade vaak aanzienlijk minder. Juist daarom houden maatschappijen de kosten voor deze verzekering lager als je kijkt naar de premies. 

Het soort dekking van beide verzekeringen

En dan komen we bij het belangrijkste uit: de dekking. Een vrachtwagenverzekering biedt vaak een bredere dekking dan een bestelautoverzekering. Vrachtwagens staan namelijk vaker bloot aan risico’s op de weg. De dekkingen gaan verder dan alleen de aansprakelijkheid. Ook diefstal, brand, schade door eigen schuld en een aanvullende optie voor de bescherming van goederen zijn mogelijkheden voor deze verzekering. Bij bestelautoverzekeringen kies je juist weer vaker voor de standaard dekkingen. Hierbij gaat het immers om de gebruikelijke risico’s van het rijden op de weg. Welke variant je ook kiest, het blijft goed om de wettelijke vereisten te bekijken. Je voorkomt dat je niet goed verzekerd de weg op gaat en tegen grotere problemen aanloopt in de toekomst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie