Afbeelding
Foto door Melike Benli via Pexels

Zo kun je de hoge energierekening de baas blijven

12 mei 2023 om 00:00 Partnercontent

Het zijn zorgelijke tijden voor veel huishoudens. De kosten voor zowel gas als stroom zijn sinds 2022 fors gestegen. Belangrijkste oorzaak is het wegvallen van gas uit Rusland. Sinds de inval in Oekraïne door de Russen wil West-Europa zo snel mogelijk helemaal stoppen met de inkoop van Russisch gas. Bovendien zijn de Nordstream pijpleidingen gesaboteerd en stagneert daardoor de toevoer van gas. We moeten dus op zoek naar alternatieven. Die liggen vooral in het gebruiken van restwarmte en het zoeken naar alternatieven om stroom op te wekken. Nieuwbouwwoningen worden hierop voorbereid. Maar wat kun je doen als jij in een wat ouder huis woont?

Stap over op elektrisch verwarmen

Je kunt gebruik maken van elektrische verwarming. Vroeger waren elektrische kachels erg duur omdat ze veel stroom gebruikten. Maar de moderne versies zijn een stuk zuiniger dan die van een paar decennia geleden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor infrarood panelen. Die worden tegen de muur opgehangen en geven een aangename warmte precies daar waar je dat wilt. Met zo’n paneel in de zithoek in je woonkamer kun je de verwarming in de rest van het huis lager zetten. Kamers waar je niet bent hoeven niet te worden verwarmd. Daar kan de radiator dus uit of slechts een klein stukje open.

Je huis isoleren om te besparen

Wanneer je aan iemand vraagt wat je kunt doen om energie te besparen dan is de meest gehoorde tip: isoleren. En dat is zeker waar. Warmte ontsnapt door kieren en muren en via het dak, want warme lucht stijgt. Door je huis goed te isoleren houd je de warmte binnen. Als je dat niet zelf kunt is dat geen ramp. Je hoeft niet achter een compressor aanbieding aan om zelf de spouwmuren te isoleren. Dit kun je gewoon overlaten aan een gespecialiseerd bedrijf. Datzelfde geldt voor dak- en vloerisolatie. Het hoeft ook niet allemaal tegelijk. Je kunt de investeringen uitsmeren over meerdere jaren. Als je steeds een kleine stap zet kom je uiteindelijk ook uit bij een goed geïsoleerd huis. Elke maatregel die je neemt draagt bij aan het verlagen van je gasrekening.

Let goed op je eigen gedrag

Bezuinigen op de gas- en stroomkosten is ook een kwestie van jezelf een paar dingen aanleren. Draai de verwarming laag als je niet thuis bent. Ga je ’s avonds op visite of moet je overwerken? Dan hoeft de kachel niet aan. Laat geen licht branden in een ruimte waar je niet bent. Ook spaarlampen gebruiken stroom. Gebruik zuinige programma’s op je wasmachine en je vaatwasser. Die duren vaak wel langer, maar zijn toch goedkoper. Met deze simpele maatregelen kan je energierekening al omlaag zonder dat je specifieke maatregelen neemt.

Zonnepanelen op het dak

Je kunt kiezen voor zonnepanelen op het dak van je huis. Ook als je dak niet pal op het zuiden ligt kunnen die al flink wat stroom opleveren. Je kunt ze kopen, daarbij betaal je geen btw. Maar er komen ook steeds meer bedrijven die zonnepanelen leveren met een leasecontract. Dan betaal je een vast bedrag per maand. Datzelfde geldt overigens ook voor de aanschaf van een warmtepomp. Voor beide maatregelen geldt dat je er subsidie voor kunt aanvragen. Dat doe je bij de gemeente. Hiervoor moet je uiteraard wel aankoopbewijzen kunnen overleggen. Meer informatie is te vinden op de website van je gemeente. Voor mensen met een laag inkomen zijn er vaak specifieke regelingen waarvan zij gebruik kunnen maken. Met energiebesparende maatregelen krijgt je koopwoning een hoger energielabel. Dit is gunstig als je het huis ooit wilt verkopen. Een huis met label A levert tienduizenden euro’s meer op dan een woning met een C-label.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie