Afbeelding
Foto: Pixabay

Historisch hoge inflatie: wat betekent dit voor jouw financiële situatie?

2 mei 2022 om 11:37 Partnercontent

Het leven wordt steeds duurder. Dat zal niemand zijn ontgaan. De prijzen in de supermarkten zijn om te huilen, bij het benzinestation houden we liever onze ogen gesloten en dan hebben we het nog niet eens gehad over de stijgende energieprijzen en de huizenprijzen. Bovendien lijkt het er nog niet op alsof we de piek hebben bereikt. De inflatie is in jaren nog nooit zo hoog geweest. Tot ver in 2023 kunnen we een hoge inflatie verwachten volgens experts. Voorlopig zullen we dus ook met een lagere koopkracht moeten leren leven. Voor de één is dit lastiger dan voor de ander. Maar voelen doen we het allemaal. Maar wat betekent deze historisch hoge inflatie nu precies voor jouw financiële situatie? Wat betekent het bij geld lenen of sparen?

Sparen is pijnlijker dan ooit

Mensen die altijd zorg dragen voor een goed gevulde spaarrekening voelen nu de pijn. Sparen is eigenlijk al jaren nauwelijks rendabel. Doordat er amper nog rentes worden gegeven, is het niet direct aantrekkelijk om al je geld op een spaarrekening te laten staan. Mede daardoor werden de verschillende beleggingsvormen steeds populairder. Inmiddels is sparen niet alleen stukken minder rendabel, maar doet het zelfs pijn. Je geld verdampt als het ware zolang het op de spaarrekening staat.

De inflatie is op dit moment immers veel hoger dan de gemiddelde spaarrente. Je geld wordt dus steeds minder waard. Voor het geld dat nu op de spaarrekening staat, kan je veel minder kopen dan pakweg tien jaar geleden. Pijnlijk voor de overtuigende spaarders onder ons.

Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen zich verdiepen in beleggingsvormen of het geld gebruiken om in hun woning te investeren. Het rendement door bijvoorbeeld verduurzamende maatregelen zoals de aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen te nemen, ligt bijvoorbeeld vele malen hoger dan wanneer je je geld zou laten staan op de spaarrekening.

De inflatie heeft er dus mede voor gezorgd dat we vindingrijker met ons spaargeld omgaan.

Geld lenen: een goede zaak?

Geld lenen kost geld. Dat weten we allemaal. Daarom wordt het enkel gedaan als het écht niet anders kan. In de huidige tijd kan geld lenen echter ook de nodige voordelen hebben. Lenen kan bijvoorbeeld voordeliger worden bij een hoge inflatie. In principe wordt elke afbetaling immers een stukje goedkoper. Wees je er echter wel van bewust dat als je geld hebt geleend vóór de inflatie, dit ook betekent dat je met dit geld minder kon kopen door de inflatie. Eigenlijk werd dit geld dan ook minder waard.

Sparen of aandelen?

Maar betekent dit nu dat je beter je geld in aandelen kunt stoppen of toch liever het spaarboekje kunt behouden? Met name jongeren richten zich voornamelijk op de aandelenmarkt. Besef echter goed dat de aandelenmarkt een minder goede keuze is als je het geld over enkele jaren wilt gebruiken. Dan is het risico simpelweg te groot.

Bedenk daarom goed waar je het gespaarde geld voor wilt gebruiken. Spaar je geld voor een grotere uitgave op de korte termijn? Dan is een spaarboekje de minst risicovolle optie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie