Afbeelding
Foto: Pexels

Wat kun je doen om een legionella besmetting te voorkomen?

4 januari 2022 om 09:28 Partnercontent

In Nederland hebben we schoon drinkwater uit de kraan, maar als je uit een kraan drinkt die niet goed is doorgespoeld, kan het voorkomen dat je een legionella besmetting oploopt. Legionella is een bacterie die in zoetwater voorkomt. Vaak zit de bacterie in leiding- of grondwater. Als je besmet bent geraakt met legionella, dan kan je last krijgen van de volgende symptomen: hoofdpijn, hoesten, koorts, benauwdheid, braken, pijn met ademhalen en diarree. Met antibiotica is de legionella besmetting vaak wel te verhelpen, alleen als je er te lang mee rondloopt kan het dodelijk zijn. Dit komt vaak alleen voor bij mensen die al een zwakke gezondheid hebben. Denk hierbij aan mensen boven de 60, mensen met luchtwegproblemen of mensen die overmatig roken en/of drinken. Legionella is niet besmettelijk, je kan het dus alleen oplopen via het besmettelijke water. Hoe voorkom je dat deze bacterie in je water terecht komt? In deze blog gaan we je een aantal tips meegeven om te voorkomen dat je met legionella te maken gaat krijgen. De tips zijn zowel voor thuis in Baarn als op vakantie.

Tips voor in huis

Belangrijk om te weten is dat de legionellabacterie doodgaat bij warm water en slecht groeit in koud water. Lauw water wat lang in de leidingen blijft hangen is dus wat je wil voorkomen. Dit kun je doen met de volgende tips:

  • Als je een langere tijd niet thuis bent geweest, zorg er dan voor dat je de kranen goed doorspoelt voordat je er weer uit gaat drinken. Door de leidingen door te spoelen spoel je de bacterie weg.         
  • Water in bidons, plantenspuiten of in een karaf dien je te verversen als het te lang op kamertemperatuur heeft gestaan.         
  • Als je een jacuzzi of zwembad in de tuin hebt, dien je die regelmatig te ontsmetten. Vooral in een jacuzzi kan de bacterie zicht gaan verzamelen in de leidingen en de pomp.         
  • Zorg dat er geen water blijft zitten in tuinslangen of hogedrukspuiten, en als je ze weer gaat gebruiken spoel dan het eerste beetje water weg om de slang schoonte spuiten.

Tips voor op vakantie

De Nederlanders die legionella oplopen hebben dit vaak opgelopen in het buitenland. In het buitenland is de waterkwaliteit veel slechter dan dat wij gewend zijn. In landen zoals Spanje en Italië wordt er dan ook niet uit de kraan gedronken. Verblijf je in een land waar je wel uit de kraan kan drinken? Zorg er dan alsnog voor dat je bij aankomst in het verblijf toch even de kraan doorspoelt. Ook de douche dient gespoeld te worden. Als je de keuze hebt tussen douchen of baden dan kun je het beste voor baden kiezen. Verblijf je in een land waar je twijfelt aan de kwaliteit van het water? Koop dan altijd flesjes water in de supermarkt! Zo weet je zeker dat je goed water drinkt, maar let op. Als je die flesjes te lang in de zon laat staan, kun je beter een nieuw flesje halen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie