Afbeelding
Photo by Domenico Loia on Unsplash

Thuiswerken met sneller internet: 5 tips

Partnercontent

Nu de verwachting is dat we nog wel even blijven werken vanuit huis is het wel zo handig om optimaal te kunnen profiteren van een goede internetverbinding. Er is niets vervelender dan constant last te hebben van een haperende sessie via Zoom of dat je belangrijke documenten en websites de hele tijd langzaam laden. In dit artikel lees je meer over hoe je je eigen internetverbinding kunt verbeteren, waarna je gebruik kunt maken van sneller internet vanuit huis.

1. Sneller internet met een ethernet kabel

Jarenlang dachten we dat draadloos hét internet van de toekomst zou zijn. Dat is deels ook waar, wanneer je kijkt naar de vele voordelen van een netwerk zonder kabels. Maar wanneer je zo’n netwerk deelt met meerdere gebruikers zul je zien dat het internet een stuk langzamer kan worden. Heb je thuis dus een vaste werkplek gerealiseerd? Dan is het aan te raden om alsnog voor bedraad internet te gaan. Met een ethernet kabel versnel je direct je internetsnelheid. Wat ook prettig is, is dat een ethernet kabel veiliger is dan een draadloze WiFi-verbinding. Op die manier kun je dus veiliger aan de slag met zakelijke documenten en data. Ook creëer je er een stabiel netwerk is wat ook ideaal is wanneer je de hele dag gebruik moet maken van internet.

2. Af en toe je router resetten

Een snelle internetverbinding is dus zeker de basis om comfortabel thuis te kunnen werken in coronatijd. Wat je naast het kopen van een ethernetkabel kunt doen, is het af en toe resetten van je router. Als je je router iedere maand een reset geeft, wordt de internetverbinding volledig vernieuwd. Beschik je ook over een modem? Dan kan je modem ook een reset gebruiken om de internetsnelheid te verbeteren. Het kan natuurlijk zo zijn dat je hier tijdens een drukke werkdag niet aan denkt of dat je er geen tijd voor hebt. In dat geval kun je een programmeerbare timer kopen die voor jou de reset doet. Wat extra handig is, is dat je de tijd van zo’n timer in kunt stellen. Laat de reset dus lekker ‘s nachts plaatsvinden zodat je in de ochtend meteen aan de slag kunt gaan met snel internet.

3. Advertenties blokkeren waar mogelijk

Overal waar je online kunt gaan, vind je advertenties, video’s, GIF’s en meer. Er zijn heel wat websites die automatisch video’s af laten spelen en die grote advertenties op hun homepage hebben staan. Hoewel een advertentie soms best leuk of interessant is, zul je zien dat je negen van de tien advertenties toch niet interessant vindt. Voor de snelheid van het internet op je laptop of desktop werkt dit soort content ook niet echt mee. Daarom is het aan te raden om een plugin te installeren die advertenties blokkeert. Je zult zien dat je internetverbinding direct sneller wordt wanneer dit soort zware content niet automatisch wordt afgespeeld in je browser.

4. Cache wissen in browser

Wat je ook zeker niet moet vergeten, is om regelmatig de cache van je browser te wissen. Misschien heb je nog geen idee wat dat precies is; de cache verzamelt allerlei kleine stukjes informatie en cookies op basis van jouw online gedrag. Daarmee worden bijvoorbeeld advertenties (als je ze nog niet hebt uitgezet) op basis van jouw interesses getoond. Je raadt het misschien al wel; hoe voller die cache, des te langzamer je internet wordt. Verwijder daarom regelmatig alle gegevens die in de cache staan. Dat kun je zelf (handmatig) doen, maar je kunt er ook voor kiezen om een plugin te downloaden. Zo’n plugin verwijdert de cache iedere dag of iedere week voor je zonder dat je daar tijd of energie in hoeft te stoppen. Dat is ideaal.

5. Zoek een andere internetprovider

Merk je dat bovenstaande tips nog niet enorm helpen en blijft je internetverbinding minder snel dan je zou willen? Dan ligt het misschien aan je internetprovider. Het hebben van een betrouwbare provider is van groot belang wanneer je vanuit huis werkt. Natuurlijk kunnen er altijd onverwachte dingen gebeuren, zoals eerder deze maand bij bewoners aan het Zuidereind waar het internet uitviel. Kies je echter voor een goede internetprovider dan weet je in ieder geval dat je van de snelheid het een en ander mag verwachten. Begin daarom eens met het vergelijken van meerdere providers om zo te kijken welke aanbieder het beste bij je past. Kijk hierbij vooral naar de snelheid en maak een bedraad netwerk naar je werklaptop of -computer. Met een ethernet kabel zit je hierbij sowieso goed.

advertentie