Afbeelding
Internet

Glasvezel in Baarn: zo zit dat

4 juni 2020 om 12:09 Partnercontent

Bijna heel Baarn is aangesloten op glasvezel: wat je een geweldig snelle verbinding met het internet geeft. Deze razendsnelle verbinding is zo vernieuwend en gewenst, dat honderden huishoudens massaal overgestapt zijn op een glasvezelabonnement. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de glasvezel in Baarn, welke mogelijkheden zijn er en wat heeft de toekomst te bieden? We hebben het voor je uitgezocht!

Wanneer de glasvezelverbindingen werden aangelegd werd er door providers flink geïnvesteerd om iedereen in Baarn aan glasvezel te krijgen. Maar nu we inmiddels jaren verder zijn zitten veel huishoudens nog steeds met de verouderde apparatuur, dure abonnementen (die inmiddels alweer meerdere keren in prijs verhoogd zijn) en diensten die misschien allang niet meer gebruikt worden. Hoewel glasvezel je een goede, snelle verbinding geeft, is het kostenplaatje vaak flink. Een mooi moment voor Baarn om dus weer eens te kijken naar wat er eigenlijk wél bij de huidige situatie, wensen en behoeften past. Ook glasvezel kan namelijk een stuk goedkoper!

Verschillen in glasvezelabonnementen

Wanneer de internetsnelheid bijna overal optimaal is, wordt het vaak al een stuk lastiger om belangrijke verschillen in abonnementen op te kunnen merken. Je kiest nu eenmaal een snelheid van 50, 100 of zelfs 500MB, en krijgt waar je om gevraagd hebt; welke aanbieder je ook kiest. Maar het échte verschil zit hem dan ook niet in de snelheid: het verschil zit hem juist in de prijs en de diensten die je buiten het glasvezel internet afneemt. Denk bijvoorbeeld aan de telefonie (die in veel huishoudens allang niet meer gebruikt wordt), de interactieve tv of de extra televisie pakketten.

Interactieve tv

Van alle abonnementen zijn de verschillen tussen de prijzen en mogelijkheden van interactieve tv vaak het grootst. Grote aanbieders zoals KPN, XS4ALL en NLE maken gebruik van hetzelfde interactieve tv platform van KPN; wat de basis van deze aanbieders gelijk maakt. Er zijn goede apps beschikbaar en je kunt bijna altijd wel gebruik maken van diensten zoals Programma gemist, Begin gemist en Video on Demand. Aanbieders zoals T-Mobile, Youfone en Online hebben daarentegen een eigen interactieve tv platform ontwikkeld. De verschillen hierin zie je niet alleen in het zenderaanbod, maar bijvoorbeeld ook in de manier waarop je de tv-ontvanger bediend. Maar hoewel deze verschillen zichtbaar en merkbaar zijn, blijft interactieve tv uiteindelijk veelal hetzelfde.

Bellen vanaf de vaste lijn

Naast interactieve tv wordt er ook vaak de mogelijkheid tot bellen over de glasvezelverbinding geboden. Hoewel er nog maar weinig huishoudens zijn die met grote regelmaat gebruik maken van een vaste verbinding, blijft het een populair onderdeel van de glasvezel pakketten. Let wel goed op: er zit een flink verschil tussen providers in de beltarieven en de kosten voor zaken zoals bijvoorbeeld onbeperkt bellen.

Internet over de telefoonlijn

Mocht je nu toch terug willen naar een internetverbinding over de telefoonlijn: kijk dan eerst eens goed naar je huidige situatie, wensen en behoeften. De keuze voor glasvezel is namelijk volkomen terecht gezien de snelheid van internet over de telefoonlijn (de bekende VDSL verbinding) nog nooit op het niveau van de glasvezelverbinding is gekomen. Hoewel je misschien denkt dat ‘supersnel internet geen noodzaak is’, is een gewone VDSL verbinding voor zaken als tablets, smartphones, interactieve tv en streamingdiensten zoals Netflix allang niet voldoende meer. Daarnaast zijn de kosten voor een glasvezelabonnement vaak maar maximaal twee tientjes per maand duurder!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie