Afbeelding
Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Reizen met je creditcard of bankpas in het OV, hoe werkt dat?

25 maart 2021 om 07:21 Partnercontent

De volgende situatie heb je waarschijnlijk wel eens meegemaakt. Je bent bijna te laat om de trein te halen, maar je hebt niet genoeg saldo op je OV-chipkaart. Je zoektocht naar het dichtstbijzijnde oplaadpunt is begonnen en de trein heb je waarschijnlijk hierdoor gemist. Binnenkort behoort deze situatie tot het verleden. Betalen in het OV zonder je OV-chipkaart, maar met je bankpas of creditcard via OVpay! Dat klinkt erg handig! In dit artikel bekijken we hoe dit in zijn werk gaat.

Wat is OVpay?

Vanaf dit jaar worden er onder de naam OVpay nieuwe betaalvormen in het OV geïntroduceerd. Hierdoor wordt reizen in het OV makkelijker. Je kunt in- en uitchecken met je bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Natuurlijk blijft het ook mogelijk om van de vertrouwde OV-chipkaart gebruik te blijven maken. De techniek van de huidige OV-chipkaart is verouderd maar wordt vervangen. OVpay wordt de komende jaren stap voor stap ingevoerd in het OV.

In- en uitchecken met je betaalpas of creditcard

Een kaartje in de bus of trein kopen met je betaalpas of je creditcard kon al eerder. Binnenkort wordt het ook mogelijk om met je bankpas of creditcard in- en uit te checken. Dat biedt veel gemak. De betaling geschiedt automatisch en de volgende dag zie je op je betaaloverzicht de afschrijving. Je betaalt de prijs voor reizen tegen het voltarief. Kort gezegd kun je straks in het OV op de volgende manier in- en uitchecken:

  • betaalpas
  • creditcard
  • OV-chipkaart
  • mobiel
  • gps (trein)
  • met een ticket

Betalen met je creditcard

Verschillende betaalmethoden hebben verschillende voordelen. Maak je gebruik van je bankpas dan gebruik je geld dat op dat moment op je bankrekening staat. Toch kan een creditcard ook handig zijn. Met een creditcard kun je namelijk internationaal betalen. Handig als je niet in Nederland woont of tijdelijk in Nederland woont maar hier geen bankrekening hebt. Ook met een creditcard kun je contactloos betalen. Dit is een voorwaarde voor het in- en uitchecken in het OV. Daarnaast betaal je pas aan het einde van de maand, handig dus als er even geen geld op je rekening staat. Met een creditcard kom je zo nooit voor verrassingen te staan. Voor een creditcard betaal je meestal jaarlijkse vaste kosten. Deze kunnen per aanbieder verschillen. Je kunt daarom het beste verschillende creditcards vergelijken.

Betalen met je bankpas

Betalen met je bankpas kan tegenwoordig contactloos. Dit is een voorwaarde voor het in- en uitchecken in het OV. Het is belangrijk dat je contactloos kunt betalen met je bankpas. Wil je je bankpas niet iedere keer meenemen en gebruik je liever je mobiel? De meeste banken in Nederland beschikken over apps waarmee je je bankpas aan je mobiel kunt koppelen. Je moet dan wel een telefoon met een NFC-chip hebben. Heb je een Iphone? Dan kun je ook gebruik maken van mobiel betelen via Apple Pay.

Hoe gaat het in- en uitchecken in zijn werk?

Betalen met je creditcard of met je betaalpas in- en uitchecken gaat eenvoudig. Je stapt in de trein of de bus en checkt in met je contactloze creditcard, je fysieke betaalpas of je betaalpas op je mobiel. Ga je uitstappen? Dan check je uit met dezelfde betaalmethode als waarmee je bent ingecheckt. De betaling gaat vervolgens automatisch en zie je een dag later op je betaaloverzicht. Je betaalt het gebruikelijke tarief wat je ook betaalt met je OV-chipkaart zonder korting of abonnement. Wil je een overzicht uitdraaien van je ritten? Dat kan via de een tool die beschikbaar is op het internet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie