RMN gaat vanaf 1 januari het grof afval ophalen in de gemeente Baarn.
RMN gaat vanaf 1 januari het grof afval ophalen in de gemeente Baarn. Baarnsche Courant

Inzameling grof afval van Kringloop naar RMN

30 december 2021 om 10:00 Natuur en milieu

BAARN ,,Ik vind het wel eng.” Directeur Ed van de Beek van Kringloopcentrum Baarn moet met lede ogen toezien dat het ophalen van grofvuil in Baarn vanaf 1 januari niet meer door zijn organisatie mag worden gedaan, maar door Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN). ,,Dit betekent dat wij alleen nog verkoopbare spullen zullen ophalen”, aldus Van de Beek. ,,Het is jammer dat het zo loopt, maar het is niet anders.”

Kringloopcentrum Baarn haalde jarenlang, tot ieders tevredenheid, het grofvuil op bij Baarnse huishoudens. Daarvoor krijgt de organisatie een tonnagevergoeding. Die bedroeg eerder ongeveer 220 euro per ton. ,,Voor dat bedrag konden we het doen. Hielden we heel iets over. Daarna kregen we dat bedrag voor de eerste 450.000 kilo opgehaalde spullen. Daarboven 70 euro per kilo. Feitelijk werden we hiermee gestraft voor ons succes. Maar goed, we hebben het jaren zo gedaan”, aldus Van de Beek. Het inzamelen door de Baarnse kringloop mag niet meer want de vergoeding die het Kringloopcentrum krijgt, komt boven de Europese aanbestedingsdrempel uit, terwijl de dienst niet Europees is aanbesteed. ,,Ik maak me wel enige zorgen over de toekomst. Het is nu nog niet duidelijk hoeveel geld we gaan krijgen. Dat maakt het onzeker.”

Vanaf 1 januari 2022 haalt RMN het grofvuil op in de gemeente Baarn. Inwoners van Baan kunnen hun grofvuil ook zelf wegbrengen naar het recyclingstation aan de Oude Amsterdamsestraatweg 4. Zie www.rmn.nl voor meer informatie en openingstijden. Wie zijn grofvuil wil laten ophalen, kan een afspraak maken via www.rmn.nl, de gratis RMN-app of 0900 - 6039222.

door Christine Schut

Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie