Koor Popvoices onder leiding van Gaby Kaihatu.
Koor Popvoices onder leiding van Gaby Kaihatu. Muziekschool Baarn

Zomeruitvoering Muziekschool zet Speeldoos op z’n kop

Muziek

BAARN Nadat begin juni ruim honderdtwintig van de jongste leerlingen al hun optreden tijdens de Voorspeelmiddagen hadden gegeven, vormde Theater de Speeldoos afgelopen zondag de entourage voor de jaarlijkse Zomeruitvoering van Muziekschool Baarn; een indrukwekkende muzikale marathon.

De Zomeruitvoering van Muziekschool Baarn die begon rond het middaguur en tot bijna elf uur ‘s avonds duurde, werd een aaneenschakeling van hoogstaande, virtuoze, vrolijke en ontroerende optredens van de gevorderde leerlingen, ensembles, bandjes en koren op het podium van de goed gevulde grote zaal. In vijf, over de middag en avond verdeelde programmaonderdelen werd het publiek op meer dan negentig muziekstukken getrakteerd.

Muziekschool Baarn koos er enkele jaren geleden voor om aan de Zomeruitvoering een avondvoorstelling toe te voegen. En tevens om een duidelijk muzikaal gezicht te geven aan de diverse programmaonderdelen van de Zomeruitvoering. De drie sessies in de middag werden gereserveerd voor de akoestisch spelende leerlingen en ensembles, terwijl er in de avond een heuse show van pop-, rock- en jazzmuziek over de bühne werd gebracht.

Ook dit jaar pakte dat weer voortreffelijk uit. In de eerste acte van de middag kwamen zowel de jonge zangers van docent Kees de Bruijn goed voor de dag met de vertolking van hun liedjes. De solo’s van Max en Mons getuigden daarbij van hun grote talent. Naast de enkele zangnummers was het met name de concertvleugel van de Speeldoos die in alle middagdelen met regelmaat te horen was.

Waar de 14-jarige Noor het Comptine d’un autre été prachtig speelde en dertiger Nelleke zeer beheerst en met perfect gevoel voor timing het welbekende Ständchen van Schubert liet horen, kwamen de nog pas dertienjarige Tom en Valentijn, pianoleerlingen bij Storm Bakker, bijzonder knap met hun eigen modern-klassieke composities voor het voetlicht. “Het kenschetst de sfeer die heerst op Muziekschool Baarn dat jonge muzikanten aangemoedigd worden om hun muzikaliteit te ontwikkelen, in de meest brede zin van het woord”, aldus docent Stormvogel, die ook de saamhorigheid die heerst onder de docenten en teamleden van de muziekschool als bijzonder stimulerend ervaart.

Nadat ze onder leiding van Laura de Boer meegespeeld hadden met het Jeugdensemble, was het violist Justus die indruk maakte met het Adagio van Albinoni en het samen met zijn vioolcollega Kees vertolkte dubbelconcert van Bach en de Prelude van Shostakovich. Kees nam tijdens de Zomeruitvoering vanwege zijn aankomend studentschap vervolgens afscheid met een prachtige vioolsonate van Brahms, samen met pianist Hristo zeer fraai gespeeld.

Andere ‘sterren van de middag’ waren de nog zeer jonge Aron en de inmiddels ervaren Jorik die schitterden met pianowerken van Chopin en Rachmaninov, terwijl ook Jan met Gershwin’s Summertime en Zwaans Liebestraum van Liszt goed uit de verf kwamen. Bijzonder was de terugkeer – na zijn studie in Amsterdam – van Max Laboyrie, tegenwoordig weer leerling van docent Hristo, die zijn voorliefde voor componist Skrjabin uit de doeken deed en vol overgave uit de vleugel liet klinken.

De avondvoorstelling was een ware happening en eigenlijk één groot pop- en jazzconcert. Vol energie geopend door Soester leerlingen en broers Max en Lex op drums en elektrisch gitaar kon de avond al niet meer stuk. De jeugdbandjes waren goed op dreef en de Popvoices onder leiding van docent Gaby Kaihatu weer als vanouds met meerstemmige popnummers grote klasse.

Afwisseling was er volop, met name door de schitterend solerende gitaristen Lucas en Joris en contrabassist Arnout, begeleid door basdocent Marco van Os. Voorafgaand aan het optreden met zijn uit Soester en Baarnse muzikanten bestaande band stal zanger en gitarist Koen de show met zijn terecht vol bravoure gebrachte eigen versie van Eric Clapton’s Nobody knows. Nadat de Vocalady’s met docent Marjoleine Leene excelleerden en multitalent Liselotte samen met de docentenband een ijzersterke Good God versie van Anouk op de planken zette, was het aan de gloednieuwe volwassenenband Recover om het klapstuk van de avond te verzorgen.

Zowel de energie als de zweetdruppels benevelden de in grote getale aanwezige bezoekers volkomen met hun nummers van Adele, Anouk en de Stones. Met een staande ovatie - de zaal stond inmiddels al op de stoelen - werd van de artiesten afscheid genomen.

“De Zomeruitvoering is altijd een groot muziekfeest, maar dit jaar was het werkelijk fenomenaal”, aldus Cathrine en Arthur Malcorps die hun grote dank betuigden aan musici, docenten, technici van het theater en het uitbundige publiek. Binnenkort zijn compilaties van meerdere optredens via RTV Baarn te zien

door Arthur Malcorps & Storm Bakker

Jeugdensemble onder leiding van Laura de Boer.
Jeugdband in actie bij avondvoorstelling.
Violist Kees neemt afscheid met vioolsonate van Brahms, begeleid door docent Hristo Petrov.
Een van de jeugdbands tijdens de avondvoorstelling.
Vocaladys onder leiding van Marjoleine Leene (l) en de docentenband.
advertentie
advertentie