Jeugdensemble
Jeugdensemble Muziekschool Baarn

Zomeruitvoering Muziekschool: ‘We hebben genoten van zóveel talent’

10 juli 2021 om 14:54 Muziek

BAARN Wat hadden ze het gemist, het optreden op het podium voor een echt publiek. Het was alweer twee jaar geleden dat Muziekschool Baarn haar jaarlijkse slotakkoord, als hoogtepunt en afsluiting van het muzikale jaar kon laten horen.

Na twee zaterdagmiddagen met een honderdvijftigtal jongerejaars leerlingen, waren het pluche, het toneel en de coulissen van Theater de Speeldoos afgelopen zondag het decor voor de ouderejaars leerlingen, de bandjes, koren en ensembles. 

En een groots muziekfeest werd het. Ondanks de korte tijd dat de muzikanten, na de maandenlange lockdown, weer in het muziekschoolgebouw mochten komen om zich ‘live’ met hun docenten en coaches voor te bereiden, werd het van de vroege middag tot in de late zondagavond één grote aaneenschakeling van geëtaleerd talent. De middag stond geheel in het teken van de klassieke muziekstukken, afgewisseld met zang en licht populair repertoire. De avond was toebedeeld aan de jongerenbandjes, de vocalgroups en een keur aan pop-, rock- en jazzstukken.

Bij de middagvoorstellingen waren er met name veel fraaie uitvoeringen aan de vleugel. Grote indruk maakten de twaalfjarige Tom Beekhof met zijn polonaise van Chopin en de nog pas twee jaar spelende Aron Cirkel, die componist Yiruma’s River flows in you werkelijk vanuit alle vezels van zijn 9-jarige lichaam vertolkte. Bij de oudere jongeren excelleerden vooral Gijs Sickenga met zijn fijnzinnig gespeelde Impromptu van Schubert, en natuurlijk Jorik Stel, die met name zijn Liebestraum van Liszt dynamisch over de bühne bracht. Afwisseling was er ruimschoots in het programma. Een bijzonder vrolijke noot werd gespeeld door violiste Tirza die, met haar broer Luka aan de vleugel, hun vader Sergej lieten stralen terwijl hij hen met zijn zang en gitaarklanken begeleidde.

Natuurlijk konden de ensembleklanken niet ontbreken in het middaggedeelte van de Zomeruitvoering. Zowel de jongste strijkers van het Juniorensemble als de middelbare scholieren van het Jeugdensemble wisten de juiste snaren te raken bij het publiek. Vooral het boeiende stuk Experience van Einaudi, waarbij Zwaan Meulman prachtig de pianopartij speelde, viel goed in de smaak bij het publiek. De bezoekers konden overigens door de coronamaatregelen van het theater tot negentig personen tegelijk de vijf voorstellingen volgen, op verspreide duozitjes en met een consumptie in de zaal zittend.

Mooi en treurig tegelijk was het, vooral voor viooldocente Laura de Boer, dat de begaafde violist Tim, samen met vioolcollega Kees en enkele volwassen strijkers, tijdens de Zomeruitvoering met Bachs viool dubbelconcert zijn laatste optreden bij Muziekschool Baarn meemaakte. ,,Dat illustreert ons lot als muziekschool in een kleinere gemeente als Baarn; rond hun achttiende gaan de begaafde en ervaren jonge muzikanten het dorp uit om te gaan studeren in een van de universiteitssteden. Gelukkig is er veel aanwas van jonge leerlingen die al snel in een van de ensembles kunnen meespelen”, aldus Cathrine Malcorps-Dahler, die naast haar pianolessen viooljuf Laura assisteert bij de coaching van de ensembles.

Ook de avondvoorstelling was één grote show van Baarns en Soester talent. ,,Bijzonder leuk om zo’n mooie variatie aan pop-, rock en jazzmuziek uitgevoerd te zien worden door zo’n keur aan jonge en volwassen artiesten!”, zo reageerde een van de bezoekers van de Zomeruitvoering. Hoewel met name bedoeld voor de oudere leerlingen, werd de avond geopend door de pas tienjarige bandleden, onder de nu al legendarische naam Rap Dodo’s, die met hun nummer Dance Monkey meteen de show stalen. Uit Soest waren het 11-jarige drumtalent Idan met zijn twee jaar oudere broer Rubin op de elektrische gitaar goed bezig om het publiek van de theaterstoelen te laten veren met hun keiharde rocknummers.

Het doet de andere dertig acts van de avond eigenlijk tekort – want bijna zonder uitzondering was er een geweldig goede performance van alle muzikanten – maar naast de vele ‘negens’ mogen we enkele excellente optredens zeker niet onvermeld laten. Zo was daar Annebelle Franken die, zowel qua uitstraling als muzikaliteit, een indrukwekkende vertolking van Lana del Rey’s ballade Mariners Apartment Complex ten gehore bracht. Een heerlijk gespeelde jazz-standard van Duke Ellington werd door Jip Olsthoorn op de piano vertolkt, begeleid door een band van docenten van Muziekschool Baarn. Imponerend waren ook de dames van Popvoices weer, die onder de bezielende leiding van coach Gaby Kaihatu enkele meerstemmige popsongs zongen.

Samen met het publiek en veel bloemen en dankwoorden aan de technici van Theater de Speeldoos, werd de avond afgesloten met een fraai gezongen uitvoering van Bohemian Rhapsody door de dames van de vocal group Vocalady’s.

,,Het voelde echt als één groot muziekfeest. Wat heerlijk om te zien dat zoveel mensen vandaag hebben kunnen genieten van de grote muziektalenten die we hier in ons Baarnse huis hebben!”, aldus een zeer tevreden terugkijkende Arthur en Cathrine Malcorps van Muziekschool Baarn.

door Arthur Malcorps

Violist Tim maakte, samen met vioolcollega Kees en enkele volwassen strijkers zijn laatste optreden bij Muziekschool Baarn mee.
Imponerend waren ook de dames van Vocal Group Popvoices.
Band Hush
Gijs Sickenga
Annebelle Franken.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie