Het Amaliaplantsoen met het Oorlogsmomuemt en het Joods monument.
Het Amaliaplantsoen met het Oorlogsmomuemt en het Joods monument. Nufotograferen.nl

Herdenking zonder publiek

3 mei 2020 om 07:01 Historie

BAARN Hoe hijs je de vlag halfstok tijdens een plechtigheid in cornoatijden. Je doet het namelijk met twee man. Eén die de driekleur netjes vasthoudt en de andere die het touw omhoog hijst.

Eugene Leenders

Ook daar heeft het Comité 4 en 5 mei Baarn een oplossing voor gevonden. Twee scouts uit hetzelfde gezin dan kan het. Maandag 20.00 uur zullen de oorlogsmonumenten in het Amaliapark tegenover het station leeg en verlaten zijn. Een uniek beeld dat we na de oorlog nog nooit hebben meegemaakt. Integendeel, Baarn heeft een traditie om de Dodenherdenking te vieren. Een strak, sober programma dat staat als een huis. Startend met een bijeenkomst in de Pauluskerk, dan de stille tocht en vervolgens toespraken twee minuten stilte en de kransleggingen. Vast onderdeel is ook het overvliegen van een formatie vliegtuigen. Aan prins Bernhard is nog te danken dat de piloten precies om 20.02 boven Baarn aan hun tocht over Nederland beginnen.

THUIS Corona maakt alles anders. Iedereen zal thuis gaan herdenken. Jaar en dag verzorgt RTV Baarn een rechtstreeks uitzending van de herdenking. Daar is de toespraak van de burgemeester ook te zien, maar opgenomen. Organisator Marcel van Bloemendal windt er geen doekjes om. ,,We willen geen mensen bij elkaar. Ook de burgemeester wil dat niet. Daarom is het vlag hijsen op Koningsdag ook afgeblazen. We zullen zijn toespraak, de vlagceremonie en de kranslegging iets eerder opnemen en om even voor acht uit te zenden."

Ook het comité blijft thuis. Er is nog overleg of voorzitter Jan Koops bij het monument staat. Alles gaat in goed overleg. De meest betrokken instanties laten de burgemeester één krans leggen. Trompettist Laseur van Crescendo blaast de taptoe en dat is het dit jaar. Zuur want de dodenherdenking en zeker het bevrijdingsfeest was extra belangrijk vanwege het feit dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd.

BORDENPROJECT Voor 4 mei was een bordenproject bedacht. Voor enkele tientallen huizen waar Joodse families, verzetsstrijders of militairen woonden die in de oorlog zijn gedood, zou een infobord in de tuin worden geplaatst. Op Bevrijdingsdag was een groot feest voorzien met bijzondere aandacht voor de jeugd. Van Bloemendal: ,,We kijken of we eind dit jaar nog iets willen organiseren en wat we volgend jaar wel kunnen doen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie