Afbeelding
Caspar Huurdeman

Dit jaar geen gezamenlijke dodenherdenking in Baarn

Corona

BAARN Er is besloten om dit jaar in Baarn géén gezamenlijke dodenherdenking te houden op 4 mei. Dit heeft te maken met de geldende maatregelen rond het indammen van het coronavirus. Dat heeft de gemeente woensdag bekend gemaakt.

Er zijn dus maandagavond 4 mei géén activiteiten en herdenkingen bij monumenten in Baarn. Inwoners worden opgeroepen om die avond thuis te blijven en in huiselijke kring te herdenken. Op maandagavond 4 mei zal de lokale omroep RTV Baarn rond 19.50 uur onder meer een eerder opgenomen herdenkingstoespraak van de burgemeester van Baarn uitzenden.

75 JAAR BEVRIJDING ,,We sluiten ons aan bij het gedachtengoed van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: We herdenken op 4 mei samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten. Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen, juist nu er een beroep op ons wordt gedaan om goed voor elkaar te zorgen", aldus de gemeente in een persbericht.

THUIS HERDENKEN Inwoners en organisaties worden uitgenodigd om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Ook kan men maandagavond 4 mei in huiselijke kring naar de Nationale Herdenking op de landelijke televisie kijken of naar de programmering van de lokale omroep RTV Baarn vanaf ongeveer 19.15 uur ( www.rtvbaarn.nl). Wie een trompet of ander instrument bespeelt, kan het signaal taptoe vanuit huis meeblazen. Kijk voor informatie op 4en5meibaarn.nl.

EDAMBUSTERS Verder kan men thuis onder meer het Wilhelmus meezingen en vanuit tuin, raam of balkon uitkijken naar de Edambusters. De herdenkingsvluchten gaan op 4 mei wel door, alleen zijn de routes en tijden gewijzigd. In tegenstelling tot andere jaren zal nadrukkelijk langs verzorgingshuizen gevlogen worden waarbij regelmatig een rondje om of boven het dorp of de stad gevlogen wordt. De formatie van drie vliegtuigen doet naar verwachting om 15.10 uur Baarn aan.

Om samenscholing en mogelijk risicovolle situaties te voorkomen, drukt de gemeente inwoners op het hart om op 4 mei rond 20.00 uur niet naar één van de oorlogsmonumenten te gaan.

advertentie