Het was Simon Huismans eerste overwinning dit jaar.
Het was Simon Huismans eerste overwinning dit jaar. Kees Koffrie

Simon Huisman wint marathonvlucht met zijn duiven

Overig

BAARN De 5de sectorale marathon vlucht Agen (Fr.) is gewonnen door Simon Huisman. Het was Simons eerste overwinning dit jaar. Op de voorafgaande vluchten ‘van de lange adem’ kwam hij steeds iets te kort om zijn concurrent Marcel van de Hoef af te troeven. Hij moest dus van goede huize komen om hem te verslaan. 


Onder een lichte bewolking, een temperatuur van 17 graden en een matige noordwesten wind, werd het konvooi in Agen van onder andere Sector 3, waartoe ook Midden-Nederland behoort, vrijdagmiddag om 14.45 uur gelost.

Zaterdagmorgen zat Simon al bijtijds bij zijn hok. Om even over tienen arriveerden de eerste duiven van Asse-Zellik, een jong duivenvlucht waaraan ook oude duiven voor een training konden deelnemen. Simon had er tien mee, die vrij vlot thuis waren. 

Het grote wachten kon beginnen. Het is iets na tien over drie als Simon van grote afstand een duif op zijn hok ziet afkomen. 

,,Het zou er best eentje van Agen kunnen zijn”, denkt hij. Als de duif op de valplank landt wordt een vurige hoop werkelijkheid, want er klinkt een piepsignaal, en dat betekent dat de aankomst van de duif is geregistreerd. Het is een driejarige duivin die in haar geboortejaar aan geen enkele vlucht heeft deelgenomen. 

In Afdeling 7 wint de clubwinnares de 24-ste prijs van 814 duiven, en behalen vijf van de acht ingezette duiven prijs. In concoursgroep Noord een 6de en 7de van 247 duiven, en een treetje lager in Noord I de 5, en 6de van 188 duiven. Halverwege de zondagmorgen waren alle acht duiven weer thuis.

DE SCHRIK VAN ZIJN LEVEN In het voorjaar van 2020 doet Simon ‘s morgens een verschrikkelijke ontdekking als hij een groot deel van zijn duivinnen dood aantreft. Een marter, zo blijkt later, heeft op een afschuwelijke manier huisgehouden, en ineens is duiven houden niet leuk meer. Maar de tijd gaat verder, en Simon probeert toch nog wat jongen te kweken. Later besluit hij, bij wijze van training, aan alle vitesse- en midfond vluchten mee te doen. 

PERIGUEUX In 2021 wordt er toch weer serieus aan zijn favoriete stiel, de marathon meegedaan, en op Perigueux is het gelijk raak. Om 04.45 uur, zaterdagmorgen, wordt de duivin die nu de eerste prijs wint op de nok van het hok gesignaleerd. Ze wordt binnengehaald, en wint de 1ste prijs. Dit jaar wint ze een 2de prijs op de snel verlopen Ruffec. Qua soort is de winnares nog een afstammelinge van het fondras dat zijn vader Leo op zijn hok had. 

OME PIET Van moeders kant een telg die hij van de bekende ‘ome Piet ‘ Ederveen kreeg. Ze werd ingekorfd op een mooie stand van zeven dagen eieren, en was eigenlijk voorbestemd om mee te doen aan Bergerac de komende week, maar vanwege de puike conditie ging ze een week eerder de mand in, en met wat voor een resultaat. In de vereniging delen Simon en Marcel van de Hoef de prijzen.

Uitslag: Simon Huisman: 1, 2 en 4; Marcel van de Hoef: 3, 5 en 6.


door Kees Koffrie

advertentie
advertentie