Eerste prijswinnaar Arjan Huijgen voor zijn schitterende accommodatie.
Eerste prijswinnaar Arjan Huijgen voor zijn schitterende accommodatie. Kees Koffrie

‘Clean sweep’ duiven Arjan Huijgen op Duffel

Overig

BAARN Met een volledig erepodium, negen prijswinnaars bij de eerste tien, en de helft van zijn ingekorfde duiven in de prijzen, gaf Arjan Huijgen uit Eemdijk op niet mis te verstane wijze zijn visitekaartje af. 


Na de drie africhtingen Vianen, Vuren, en Breda met de container, was het afgelopen zaterdag dus menens. Gelost met een noordnoordwesten wind mochten ook 218 jonge duiven van de vereniging vanuit Duffel, gemiddelde afstand 135 kilometer, om 08.40 uur aan hun thuisreis beginnen. Door de warmte en de onwennigheid van een eerste totale lossing, zou het geen gemakkelijke vlucht worden, want het duurde maar liefst 2½ uur voordat alle prijzen verdiend waren.

Hoogstwaarschijnlijk zijn de duiven door de windrichting afgedreven in oostelijke richting, en dan is het op zo’n eerste vlucht altijd moeilijk om de juiste richting weer naar huis te vinden. Het blijft gissen. 

In concoursgroep Noord wint de clubwinnaar van PV De Pool de 19de prijs van 4.651 duiven, een treetje lager in Noord 1, de 2de van 2.186 duiven. Een prima resultaat behaalde ook Wouter Heek uit Bunschoten. Met een vijfde klassering, en acht duiven van de elf ingezette vogels op de uitslaglijst, presteerde hij bovenmodaal. 

Arjan Huijgen was dolblij met de tweede overwinning in zijn nieuwe vereniging, maar hij plaatste ook een kanttekening over de vele lege plaatsen in de jonge duivenhokken. ,,De wetenschap is er nog steeds niet achter waarom de eerste jonge duivenvluchten zo moeizaam verlopen , en ik vraag mij af of ze er ooit achter zullen komen”, aldus Arjan. 

Ik vertelde hem dat ik vele jaren geleden naast het bed van mijn zieke vader zat, en hij mijn mobiele telefoon zag. ,,Jongen zei hij met zachte stem, dit wordt de pest voor de jonge duiven, het oriënteringsvermogen van die beestjes is nog volop in ontwikkeling, en dan ineens worden ze gedropt in een vervuilde ether die alleen maar erger wordt.”

Onwillekeurig moest ik zaterdag even aan de uitspraak van mijn vader denken.

UITSLAG: A. Huijgen 1, 2 en 3; W. Heek: 5, 12 en 25; H. van de Hoef: 11 en 58; W. van de Hoef: 13, 14 en 15; Th. Koelewijn: 16, 22 en 29; J. Kwak: 17, 18 en 33; H. & R. Bakker: 19, 34 en 38; Chr. & Koen Witteveen: 24, 41 en 46; Comb. Van Zoeren-Magré: 70.


door Kees Koffrie

advertentie
advertentie