Jaap Kwak wint eerste prijs Nevers.
Jaap Kwak wint eerste prijs Nevers. Kees Koffrie

Tweede overwinning duiven van Jaap Kwak

Overig

BAARN Zaterdag stonden weer twee wedstrijden op het programma. Er werd mooi weer verwacht en een gunstige wind uit zuidelijke richting, dus alle elementen in het vooruitzicht voor mooie vluchten. Zaterdagmorgen was het in Niergnies, de losplaats van de vitessevlucht, de minst verre afstand, zwaar bewolkt, en daarom werd er tot 09.45 uur gewacht voordat de manden open gingen. In Nevers, een afstand tot Baarn van 600 km was het wel mooi, en kregen de duiven om 06.50 uur de vrijheid.

Onder het mom van ‘niet het vele is goed, maar het goede is veel’, korfde Jaap Kwak ‘slechts’ drie duiven in naar Chateauroux. Op het laatst besloot de commissie uit te wijken naar het meer oostelijk gelegen Nevers dat circa 55 km. dichterbij ligt. Er vanuit gaande dat het over de gehele vlieglijn windje mee was, werd er een snelheid van op z’n minst 90 km. per uur verwacht, en die prognose bleek aardig te kloppen.

Om 13.20 uur had Jaap nog een laatkomer van Niergnies binnen gelaten. Terwijl hij bezig is, hoort hij het geluid van de trengels voor de entree van het hok, en kijkt of het ook een laatkomer van de ochtendvlucht is. Dan ziet hij dat de duif een gele vaste voetring draagt. ,,Potverdikkeme”, roept Jaap naar zijn vaste supporter Gert-Jan Baas: ,,Het is er eentje van Nevers.“ De display van het registratieapparaat geeft een tijd aan van 13.25.37 uur die wordt doorgemeld, en niet veel later zichtbaar wordt op de verenigings- app. Deze aankomsttijd wordt niet meer overtroffen, en dat betekent dat Jaap met zijn driejarige duivin de 1ste prijs heeft gewonnen. D

e snelheid van het beestje is 91 km per uur. Het is Jaaps tweede zege van dit jaar. In het pedigree van de winnende duif zien we bekende namen zoals de Belgische vedette Leo Heremans (B.), Jos van Limpt en Marcel Sangers. In concoursgroep Noord wint de clubwinnares de 15de prijs van 893 duiven, en een treetje lager in Noord 1, de 10de van 523 duiven.

Uitslag: J. Kwak: 1; A. Huijgen: 2, 6 en 8; Anneke en Pierre Faes: 3, 4 en 5; Th. Koelewijn: 7, 9 en 15; W. van de Hoef: 11, 14 en 17; Comb. Van Zoeren-Magré: 13 en 18; H. & R. Bakker: 19.

advertentie
advertentie