Simon Huisman wint eerste prijs van Périgueux.
Simon Huisman wint eerste prijs van Périgueux. Kees Koffrie

Duiven Huisman, Faes en Van Amerongen winnaars

23 juni 2021 om 14:36 Overig

BAARN Het was een duivenweekend met voor elk wat wils. De specialisten van de verre afstanden konden hun hart ophalen met Périgueux, een vrijdagmiddaglossing en zaterdag stonden ook nog Pont-Sainte-Maxence, een midden afstand concours en Vierzon, een eendaagse fondvlucht, op het programma.

In Périgueux was de lossing om 15.30 uur. In Pont-Sainte-Maxence en Vierzon konden de duiven respectievelijk om 09.30 en 09.45 uur - wat aan de late kant - aan hun terugtocht konden beginnen.

Zowel in de ene als de andere plaats waren de duiven snel uit het zicht verdwenen, aldus de begeleiding. Dat stemde hoopvol, maar het was allerminst te merken aan het koersverloop, want beide wedstrijden kenden een traag verloop en dat zal zeker te maken hebben gehad met de weersomstandigheden. Het is nu al de derde maal op rij dat het zicht in België en Frankrijk op zaterdag slecht is. In de twee voorafgaande weekenden moesten om dezelfde redenen de concoursen een dag worden uitgesteld. ‘Alsof de duvel er mee speelt’, was een vaak gehoorde kreet in de clublokalen.

PERIGUEUX Périgueux, een afstand tot Baarn van circa 853 km, was de tweede interprovinciale krachtmeting tussen de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland. Om nachtelijke aankomsten zoveel mogelijk, althans een poging daartoe, te vermijden, werden de duiven pas laat gelost omdat er in Frankrijk en België op vrijdagmiddag een stevige zuidwesten wind blies. Maar zoals het dikwijls gaat, een duif bepaalt z’n eigen tempo, dus menig liefhebber had al rekening gehouden met vroege - tot zeer vroege aankomsten, en die prognose kwam uit, want in Lopik arriveerde de eerste duif zaterdag in alle vroegte om 01.14 uur. Diezelfde liefhebber kreeg er even later nog twee op de elektronische antenne.

Simon Huisman werd bij PV De Pool de grote winnaar. Hij had de wekker om 04.45 uur gezet, en dacht dat hij daarmee op tijd was. Het is dan al volop licht. Toen hij even later door het slaapkamerraam keek zag hij al een duif in de kooi van zijn hok zitten. Vlug de tijdregistratie aangezet en om 04.49.36 uur werd de aankomst vastgelegd. Hoe lang zou het beestje daar al op haar baas hebben gewacht? Later op de dag vertelt Simon dat hij zeer verrast was dat juist deze duivin zijn eerste was. Ze zat met haar doffer te broeden, en zou op een mooie stand, toen de eieren tien dagen oud waren, met haar partner worden ingekorfd.

Voordat beide op reis gingen, bracht Simon ze enkele dagen daarvoor nog even naar Meerkerk voor een trainingsvluchtje, waar tot grote schrik de ervaren partner van de latere winnares wegbleef. Kennelijk gepakt door een roofvogel. Tja en wat bedenk je dan als wedstrijdspeler. De duivin broedde nog een aantal dagen alleen door, en liep van de eieren af. In het begrensde broedhok zat een koppel op jongen die zes dagen oud waren. Simon nam een jong er vanaf en legde dat in de broedpan van de alleenstaande moeder die helemaal verkikkerd was op haar nieuwe kroost. Dat moet haar motivatie zijn geweest om zo snel mogelijk naar huis terug te keren, aldus een blije Simon. De moeder van de eerste prijswinnares kreeg Simon van Henk de Bree uit diens eerste Nationaal Cahors.

Uitslag: S. Huisman: 1, 6 en 11; M. van de Hoef: 2, 3 en 4.

PONT-SAINTE-MAXENCE Deze vlucht is gewonnen door Anneke en Pierre Faes. Het werd een volledig erepodium. De winnares, een jaarling, behaalde een snelheid van bijna 71 km per uur. Ook de hokgenoten kwamen vlotjes af, dat was lang niet bij iedereen zo. Het concours zou bijna een uur openstaan voordat alle prijzen waren verdiend. In Regio A-1 wint de Combinatie Faes de 2e, 3e, 4e, 7e en 8e prijs van 1.692 duiven. In diezelfde Regio en concoursgroep Noord (Gooi en Eemland) staan Anneke en Pierre officieus als eerste vermeld voor het aan- en onaangewezen kampioenschap vitesse (korte afstanden) met de Combinatie Ruttenberg-de Ruijter op de tweede plaats. Voor het duifkampioenschap staat de Combinatie Faes ook bovenaan.

Uitslag: Anneke & Pierre Faes: 1, 2 en 3; A. van Amerongen: 4, 28 en 32; Comb. H. & R. Bakker: 10, 13 en 25; J. Kwak: 16, 17 en 34; Chris en Koen Witteveen: 19 en 56; Luay Alkhaylang: 42 en 47; H. van de Hoef: 48; Comb. Van Zoeren-Magré: 61.

VIERZON Vierzon, circa 600 km, is een zware vlucht geworden. De grote vraag is of de duiven , eigenlijk net als van Pont. St.Maxence , wel de ideale vlieglijn hebben kunnen volgen. Maar zodra het lastig wordt is Aaldert van Amerongen dikwijls een van de concurrenten die om de eerste prijs strijden, en dat was nu ook weer het geval. Zijn eerste prijswinnaar arriveerde om 18.47 uur. Deze geweldige doffer behaalde op Salbris, 22 mei jl. een 3de prijs, en veertien dagen later op de eerste Vierzon een knappe 6de. Herman van de Hoef klokte om 18.55 uur en werd heel verdienstelijk tweede. Ook Henk en Ruben Bakker deden hun reputatie alle eer aan door drie duiven bij de eerste tien, en vier prijzen in totaal van de zes ingezette duiven te scoren.

Uitslag: A. van Amerongen: 1, 3 en 9; H. van de Hoef: 2, 19 en 23; J. Kwak: 4 en 5; Comb. H. & R. Bakker: 6, 7 en 8; Anneke & Pierre Faes: 10, 14 en 20; W. van de Hoef: 12, 13 en 16.

Door Kees Koffrie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie