Bij tegenslag geeft de weelde in de achtertuin van VWN moed: er verschijnt altijd weer nieuwe bloesem.
Bij tegenslag geeft de weelde in de achtertuin van VWN moed: er verschijnt altijd weer nieuwe bloesem. Joke Bos

VluchtelingenWerk: ‘Altijd weer nieuwe bloesem’

29 december 2021 om 15:05 Maatschappelijk

BAARN ,,Het zou natuurlijk geweldig zijn om de Vrijwilligersprijs te winnen, maar het genomineerd zijn, zet de vrijwilligers van VluchtelingenWerk Baarn al in het zonnetje. Dit hebben zij dubbel en dwars verdiend. De nominatie biedt waardering en erkenning voor het vele werk dat wordt gedaan. Soms wat onzichtbaar, zeker in een tijd waarin letterlijk en figuurlijk achter de schermen wordt gewerkt”, laat Teamleider bij VluchtelingenWerk Marina Maas weten. 

Ze vertelt: ,,Samen begeleiden onze vrijwilligers iedere vluchteling die aan Baarn is toegewezen gedurende anderhalf jaar. Zij helpen niet alleen bij het begrijpen en verwerken van post en e-mail zoals wel wordt gedacht, maar zijn vanaf de bezichtiging van een woning betrokken.”

Ze legt uit dat de vrijwilligers van VluchtelingenWerk met passie hun vrije tijd steken in het regelen van zaken rond wonen, zorg, scholing en activering van kinderen, het oefenen van de Nederlandse taal, het vinden van vrijwilligerswerk of een studie, het bevorderen van een sociaal en maatschappelijk netwerk, het bieden van juridische begeleiding en het op orde krijgen van financiën. Zij zetten vaak hun eigen netwerk hierbij in. Terwijl zij deze praktische hulp bieden, zijn zij tegelijkertijd het houvast en luisterend oor bij zorgen over achtergebleven familie, verdriet om verlies, de cultuurschok, bovenkomend trauma en bij problematiek. 

Maas: ,,Ook dit aspect verdient zeker waardering. Voor onze vrijwilligers telt elke verbetering in de situatie van vluchtelingen, zeker als iets veel moeite heeft gekost. Gelukkig zijn er daarnaast ook duidelijke hoogtepunten. Zoals herenigingen van vluchtelingen met hun kinderen, en het zien dat iemand zich steeds beter zelfstandig redt in de maatschappij.” Ook in het nieuwe jaar staat het team weer klaar om het verschil te maken, en alle diensten weer met passie te leveren. ,,Zeker nu er onder de nieuwe Wet Inburgering betere, maar daarmee ook intensievere inburgeringstrajecten worden ingezet”, aldus Maas.

En stel, de vrijwilligers van VluchtelingenWerk Baarn winnen de prijs? ,,Dan zijn zij bij uitstek degenen die hier met elkaar een mooie bestemming voor kunnen vinden”, aldus Maas. 

door Melissa Hofland

Het is aan de inwoners van Baarn om te stemmen op hun favoriete kandidaten. Is VluchtelingenWerk Baarn uw favoriete kandidaat? Stem dan. Dit kan tot en met 31 december 2021 via baarn.nl/cultuurprijs en baarn.nl/vrijwilligersprijs. De winnaars worden bekendgemaakt op 11 januari tijdens de digitale nieuwjaarsuitzending van de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie