Van Driel aan het werk in het theater.
Van Driel aan het werk in het theater. Rico Uiterwijk

Marc van Driel: ‘Onze sector staat mooi in ‘t zonnetje’

Maatschappelijk

BAARN ,,In de lockdown zijn we weer massaal aan het lezen, Netflixen, muziek luisteren en al die dingen meer. Daar zijn veel mensen achter de schermen voor in de weer. Hoewel officieel geen essentiële sector, toch aardig essentieel wat wij doen. Ik vind het heel mooi dat in Baarn onze cultuursector mooi in het zonnetje wordt gezet”, zegt de derde genomineerde Marc van Driel.

Zijn nominatie voor de Cultuurprijs voelt voor hem als een ,,enorme erkenning, waardering en eer”, laat hij weten. ,,Het is fijn dat je werk wordt opgemerkt. Er is dit jaar door de kiezers overigens weer een mooi rijtje genomineerden gekozen. Ik wil natuurlijk het liefst zelf de prijs winnen, maar ik gun het de andere twee ook. Irene doet veel voor de sport en is een echte verbinder. En natuurlijk heb ik ook een groot hart voor muziek.”

Het was door de lockdowns het afgelopen jaar een pittig jaar voor Van Driel. ,,Een jaar van schakelen. In mijn werk als theaterdocent op de Waldheim Mavo was dat natuurlijk heel goed merkbaar. Gelukkig hebben we met hulp nog heel veel kunnen doen. Bijzonder vond ik in juni afgelopen jaar dat ik de eindpresentaties van vier theaterklassen live heb kunnen streamen in Theater de Speeldoos. Dat maakte het toch speciaal voor ze. En de jaarlijkse Theatervierdaagse voor kinderen in de zomervakantie in de Speeldoos die dit jaar gelukkig wél door kon gaan, was ook mooi. Er is ook een aantal voorstellingen van Jeugdtheaterschool Marmelijn en Theaterhuis Van Driel niet doorgegaan natuurlijk. Dan is het fijn om veel collega’s om je heen te hebben met wie je kunt sparren. Waar we ook geluk mee hebben gehad is dat ik met de leerlingen van Marmelijn vanaf maart heb kunnen oefenen buiten op het terrein van de Waldheim. Ook al was het soms koud, het was fijn dat we elkaar konden zien in plaats van dat alles online moest.”

Van Driel ziet uit naar het nieuwe jaar. ,,We gaan gewoon weer mooie dingen doen en maken, op nieuwe manieren. Als ik de prijs mag winnen gaat het geldbedrag naar mijn Theaterhuis om de opstart van nieuwe kleine theaterprojecten te bekostigen. Daarnaast wil ik ermee de contributie laag houden, zodat iedereen die dat wil de kans krijgt om theater te maken en te kunnen spelen.”

door Melissa Hofland

Het is aan de inwoners van Baarn om te stemmen op hun favoriete kandidaten. Is Marc van Driel uw favoriete kandidaat? Stem dan op hem. Dit kan tot en met 31 december 2021 via baarn.nl/cultuurprijs en baarn.nl/vrijwilligersprijs. De winnaars worden bekendgemaakt op 11 januari tijdens de digitale nieuwjaarsuitzending van de gemeente.

advertentie