Je moet van goede huize komen om De Jong te demotiveren.
Je moet van goede huize komen om De Jong te demotiveren. Privéfoto

Irene de Jong: ‘Een sportvrouw wil wel winnen’

29 december 2021 om 12:59 Maatschappelijk

BAARN Irene de Jong zit op een roze wolkje sinds ze hoorde van haar nominatie voor de Cultuurprijs 2022. ,,Had ‘m niet zien aankomen, een grote verrassing”, zegt ze. Ze hakkelt niet vaak, maar nu dan toch even.

 ,,Ja, ben er helemaal vereerd mee. Heel mooi, de nominatie geeft aan dat gewaardeerd wordt wat je allemaal doet voor Baarn. Het voelt als een soort oeuvreprijs. Wat het zo leuk maakt ook zijn alle reacties die ik nu al krijg, niet normaal, alsof ik al bijna overleden ben. Het maakt een grote, blije energie in mij los.”

Ze kijkt letterlijk terug op een ‘bewogen’ jaar. ,,Hoogtepunt was wel de jaarlijkse Zomersportweek voor de Baarnse kinderen. Eén van de weinige dingen die echt door kon gaan. Naast dat ik er veel organisatie aan heb, is het fantastisch echt onderdeel uit te maken van de week en lekker actief met de kinderen bezig te zijn. Een krent in de pap. De High five cursussen voor kinderen in een bepaalde sport, scouting, dans, knutselen of muziek in het najaar was ook een hoogtepunt voor De Jong. In de winter moest een sportevenement door de lockdown worden afgelast, maar ook dan zit De Jong niet stil en vermaakt ze geïnteresseerden met bewegingsfilmpjes via Youtube op onder meer kerstdeuntjes voor de kerstboom.

Je moet wel van goede huize komen om De Jong te demotiveren. ,,Maar eerlijk is eerlijk, het is wel minder leuk als dingen niet door kunnen gaan. Dus ik hoop wel dat eind januari, begin februari met de boosters weer meer open gaat en dat we dan weer op kunnen gaan voor onder andere het voetbaltoernooi voor groep 7/8 van de basisscholen, alle sportdagen en alle andere mooie sportactiviteiten. Erg belangrijk vind ik ook de motorische screenings voor groep 3 voor zeven basisscholen in Baarn die ik doe inclusief erna voor wie dit kan gebruiken een extra gymprogramma om die motoriek te bevorderen en ze sterker te maken in geest en lijf. Dat moest afgelopen jaar halverwege worden afgelast. Dat doet dan wel echt even zeer. Hopelijk volgend jaar wel weer. Zo belangrijk.” 

Winnen wil De Jong de Cultuurprijs wel. Ze zegt grinnikend: ,,Daar ben ik sportvrouw voor. Ik word graag nummer 1. Maar er zijn twee mooie andere kandidaten, het is ook hen gegund.”

door Melissa Hofland

Het is aan de inwoners van Baarn om te stemmen op hun favoriete kandidaten. Is Irende de Jong uw favoriete kandidaat? Stem dan op haar. Dit kan tot en met 31 december 2021 via baarn.nl/cultuurprijs en baarn.nl/vrijwilligersprijs. De winnaars worden bekendgemaakt op 11 januari tijdens de digitale nieuwjaarsuitzending van de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie