In de film Drijfzand gaat het om de moeder-dochterrelatie, die koesterend of verstikkend kan zijn.
In de film Drijfzand gaat het om de moeder-dochterrelatie, die koesterend of verstikkend kan zijn.

‘Drijfzand’ in De Speeldoos

28 oktober 2021 om 07:30 Podiumkunsten

BAARN Theater de Speeldoos Baarn vertoont dinsdag 2 november om 20.15 uur het prachtige drama Drijfzand. De film laat op aandachtige, inlevende manier zien hoe ingrijpend het is om tegelijkertijd voor je moeder en je eigen kind te moeten zorgen. Met topacteerwerk van Elsie de Brauw en Hanna van Vliet. De regie werd verzorgd door Margot Schaap. Voor deze vertoning zijn nog kaarten beschikbaar.

Suze (Hanna van Vliet) woont met haar man en dochtertje op Texel en heeft een gelukkig en overzichtelijk leven op het eiland. Als haar moeder Helena (Elsie de Brauw), een gevierd theateractrice, hen een onverwachts bezoek brengt, begint haar zorgvuldig opgebouwde bestaan te wankelen. Nadat Helena aan Suze vertelt dat ze een ongeneeslijke hersentumor heeft, besluit Suze om voor haar moeder in Amsterdam te zorgen. Haar terugkeer naar de stad, de prikkelende theaterwereld en de oude patronen in de relatie met haar moeder, zetten haar op scherp. Te scherp. De onrust vreet zich langzaam maar zeker een weg naar binnen, dwars door haar gezinsleven heen. Verscheurd tussen de loyaliteit voor haar moeder en die voor haar gezin, staat ze voor een emotionele keuze.

In Drijfzand gaat het scenarist en regisseur Margot Schaap (Een dag in ’t jaar) minder om het ziekteproces of de aftakeling, dan om de onveilige moeder-dochterrelatie. Hanna van Vliet (Anne+) is prachtig als de jonge moeder die weer in haar oude kinderrol vervalt en daardoor haar eigen gezin vergeet; Elsie de Brauw geeft de moeder fraaie momenten van zwakte én charme, waardoor ze nooit een simplistisch manipulatief monster wordt. Ook zij kampt met onzekerheid. De verstrengeling van lichaam en geest tussen moeder, dochter en kleindochter is mooi verbeeld in de close-ups van hun armen en handen. Koesterend of verstikkend – het is maar net hoe stevig je elkaar vasthoudt.


Drijfzand is op dinsdag 2 november om 20.15 uur te zien in Theater de Speeldoos Baarn. Filmkaarten zijn verkrijgbaar via www.speeldoosbaarn.nl/film voor € 10,50 per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 11,50. Een consumptie is bij de kaartprijs inbegrepen. Na uw online betaling ontvangt u de tickets per e-mail. De theaterkassa is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Op dinsdag en vrijdag is de theaterkassa gesloten. Verkoop volgens RIVM richtlijnen. Kijk voor meer informatie op speeldoosbaarn.nl/coronatoegangsbewijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie