Mary en Hubert jr Papo sturen de bezorgers van de Baarnsche Courant op pad.
Mary en Hubert jr Papo sturen de bezorgers van de Baarnsche Courant op pad. Christine Schut

Kerstwensen bezorgers BC

18 december 2020 om 07:00 Zakelijk

BAARN De bezorgers van de Baarnsche Courant en Baarn huis-aan-huis komen vanaf vrijdag 18 december langs de deuren om u als lezer fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar te wensen. Collega Johan van Beek van de Soester Courant schreef onderstaande column als ode aan de bezorger die door weer en wind uw krant bezorgt.

De echte helden

Zelf heb ik vroeger nooit een krantenwijk gelopen en ik denk dat dit voor de meeste journalisten geldt. Eenmaal in dienst bij de krant heb ik vaak genoeg even een exemplaar ergens door de brievengleuf geschoven, maar meestal liet ik collega’s het goede voorbeeld geven.

Krantenbezorgers, ze vormen een bijzondere groep in onze werkzame maatschappij. Waar de gemiddelde leeftijd van de krantenlezer omhoog kruipt, is die van de krantenbezorger al jaren dalende. Vaak zijn ze nog piepjong en is hun wijk het werkgebied, waar ze hun eerste betaalde baantje uitoefenen. U kunt zich misschien nog wel herinneren dat u met heel veel tegenzin de straat op ging, omdat u dat uurtje liever ergens wilde spelen met uw vriendjes. Maar aan het eind van de dag of de week rinkelden en brandden de muntjes in uw hand. Hoe gaaf is dat, zal kinder- en dierenvriend Freek destijds voor het eerst hebben geroepen, als hij tenminste in zijn jonge jaren op brievenbusexpeditie ging en niet achter honden en poezen aan rende.

Krantenbezorgers zijn jonge, onervaren werknemers die niet onder begeleiding van een begripvolle en pedagogisch onderlegde mentor in een knus en warm en veilig kantoor onder worden ingewerkt. Ze worden zonder vooropleiding onverbiddelijk de gevaarlijke straat op gestuurd, weer of geen weer. De jongens en meisjes trotseren alle neerslag van de regenboog, terwijl ze over spekgladde trottoirs hun fiets met veel te zware tas tegen de wind en priemende (ijs)spetters in duwen. Keiharde kinderarbeid, waar geen Arbo-medewerker wakker van ligt.

STARTSCHOT Alle begin is moeilijk, zeker voor een krantenbezorger die het startschot voor zijn loopbaan nog moet horen. Ooit hadden we Maïkel Fagel, meervoudig bezorger van het jaar. Hij bekleedt nu een topfunctie binnen de logistiek van een internationaal concern. Die weg zal niet elke krantenloper bewandelen, maar uiteindelijk nemen ze allemaal de wijk voor een volgende stap in hun carrière. Niet zelden als vakkenvuller bij een lokaal supermarkt-filiaal.

Wij als journalisten en verkopers zijn in de kern altijd vakkenvullers in hart en nieren gebleven. Samen met de freelancers, marketeers en drukkers doen we onze stinkende best om elke week een mooie krant voor u klaar te stomen, met afwisselend nieuws, interessante achtergronden, verslagen en aankondigingen en servicerubrieken. Maar alles valt of staat met de laatste schakel in deze ketting: de bezorger. Als hij of zij verzaakt, is alles voor niets geweest.

Het gaat natuurlijk wel eens mis. De bezorger is mede afhankelijk van de back-up van het thuisfront, als het gaat om het bijbrengen van verantwoordelijkheid, en soms wat hulp in de vorm van gebundelde spierkracht. En als de bezorging in de zomerperiode even te wensen overlaat, kan uw vaste bezorger daar ook al niet veel aan doen vanaf zijn vakantieadres.

ECHTE HELDEN De echte helden bij de krant zijn de bezorgers. Ik hoop dat u daar aan denkt als ze straks bij u aanbellen met de kerstgroet en bijbehorende aanbiedingen van lokale ondernemers.

Bezorger gemist? Ga achter hem/haar aan, als u dat kunt. Ook als het regent, hagelt of sneeuwt!

Johan van Beek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie