Eline Gerritsen legt geduldig uit hoe mevrouw kan worden geholpen.
Eline Gerritsen legt geduldig uit hoe mevrouw kan worden geholpen. Christine Schut

Noodkreet van Baarnse: ‘Huis is een ondergeschoven kindje geworden’ (+ video)

Maatschappelijk

BAARN Zoals u inmiddels wellicht weet, heeft de Baarnsche Courant Marijke Helwegen bereid gevonden om als ombudsvrouw voor de abonnees van de Baarnsche Courant op te treden. Afgelopen week is zij voor haar tweede klus op pad gegaan.

Inmiddels weten meer Baarnaars de mailbox van de Baarnsche Courant te vinden om een beroep te doen op ombudsvrouw Marijke Helwegen. Een noodkreet van een Baarnse greep Marijke aan. Ze wil haar graag helpen en ging voor haar advies vragen bij het kantoor van Pit Baarn aan de Eemnesserweg.

De inwoonster van Baarn, die we in dit geval vanwege haar situatie uit de media houden, stuurde een noodkreet. ,,Op Facebook las is het stukje van Marijke over schoonmaken. Wat mij nogal raakte was het zinnetje ‘als het in je huis helder is, is het in je hoofd ook helder’. Bij mij is het nogal de omgekeerde wereld momenteel.” Mevrouw is alleenstaande moeder. Ze komt uit een, moeilijke relatie. Ze werkt in de zorg en daarnaast studeert ze in haar vrije uren. ,,Het huis is een ondergeschoven kindje geworden en heeft een make-over nodig. Alles eruit, schoonmaken en opnieuw opbouwen.” Zij weet echter niet waar te beginnen. ,,Wat zou de tip van Marijke zijn?”, vraagt zij zich af.

Marijke vindt, omdat dit een complexe zaak is, dat er professioneel advies nodig is. Eline Gerritsen van Welzin Baarn is bereid haar te woord te staan. Welzin is een organisatie die hulp biedt aan mensen die een steuntje in de rug nodig hebben en voor mensen die iets voor anderen of hun eigen buurt willen doen. Welzin is gehuisvest bij Pit Baarn en aan de Koningsweg. Pit Baarn is het informatie- en adviespunt voor iedereen in de gemeente Baarn. U kunt bij Pit Baarn terecht met al uw vragen over dagbesteding, eenzaamheid, gezondheid, inkomen, opgroeien, opvoeden, verzorgen, welzijn, werk, wonen en zorg.

Eline Gerritsen legt Marijke uit dat het belangrijk is dat mensen contact opnemen met Pit als ze er zelf even niet meer uitkomen. ,,We kunnen haar bijvoorbeeld in contact kunnen brengen met thuisbegeleiders Welzin. Die bieden praktische ondersteuning in huis. Ze kijken met mensen mee om stappen te zetten om weer orde te krijgen.”

TIP VAN MARIJKE ,,Ik creëer graag rust in huis. Ik zorg dat alles per week schoon is. Maar voor mij is het denk ik gemakkelijk praten, omdat ik hulp heb. Daarom wil ik de lezers vooral de tip geven dat wanneer ze merken dat ze vastlopen, ze hulp zoeken. Pit Baarn is daarvoor de aangewezen plek heb ik ontdekt. Als je maatschappelijk vastloopt, kun je daar binnenlopen. Bij Pit praten ze met je en helpen ze je om je leven weer op de rit te krijgen. Bij Pit kunnen ze je vertellen waar je moet beginnen om weer regelmaat in je leven te kunnen creëren. Want als ik in dezelfde situatie zat als de Baarnse die onze hulp heeft ingeroepen, zou ik ook niet weten waar ik moest beginnen. Daarom wil ik in dit geval de mensen verwijzen naar de mogelijkheden in het dorp. Dat kan ook via de huisarts”, aldus de ombudsvrouw van de Baarnsche Courant.

Wie een probleem heeft, waarbij een professionele hulpverlener gewenst is, kan contact opnemen met Pit Baarn. Pit Baarn is dagelijks (maandag tot en met vrijdag) van 09.00 - 17.00 uur, telefonisch bereikbaar op 035 - 303 78 88 (buiten de werktijden kunt u een voicemailbericht inspreken).

Wilt u dat Marijke naar uw probleem kijkt, mail dan naar baarnschecourant@bdu.nl

Door Christine Schut

Marijke Helwegen kan ook goed en serieus luisteren.
Eline Gerritsen, Marijke Helwegen en cameraman Peter Tijssen in actie.
advertentie
advertentie