John van Loon vlakbij huis aan de rand van de polder in het Eemdal. De ouderenpartij bekommert zich ook om bomen en weidevogels.
John van Loon vlakbij huis aan de rand van de polder in het Eemdal. De ouderenpartij bekommert zich ook om bomen en weidevogels. Hans Veltmeijer

Ouderenpartij 50Plus: strijdvaardig, sociaal en nieuw in de politiek

23 februari 2022 om 19:30 Politiek

BAARN Ouderenpartij 50Plus doet dit jaar voor het eerst mee met de Baarnse gemeenteraadsverkiezingen. De lijst van vier kandidaten wordt aangevoerd door de in Baarn geboren en getogen John van Loon. Hij wil een levendig centrum, inwoners die verbroederen en heeft extra oog voor de kwetsbaren in de lokale samenleving.

Het was een geleidelijk proces waardoor John van Loon in de politiek actief werd. Vanaf zijn jeugd was hij een fanatieke en veelscorende aanvaller bij Limvio en BVV Baarn. Toen die clubs later fuseerden tot Greenstars en de nieuwe club een tobbend bestaan leidde, voelde hij als lid de verantwoordelijkheid om zelf de handen uit de mouwen te steken. Met alleen kritiek aan de kantinebar was niemand gebaat.

Hij was acht jaar lang voorzitter en onder zijn leiding kreeg de vereniging stabiliteit terug en bijna ook de oude naam, het werd SV Baarn. Overigens, laat hij zich ontvallen, is hij fervent voorstander van een fusie van de huidige drie voetbalclubs in Baarn. Tennissen en fietsen deed hij ook graag. Naarmate zijn leeftijd vorderde en het sporten minder werd, ging hij steeds meer nadenken over wat hij zou kunnen bijdragen aan de samenleving. Over onrecht wond hij zich op en hij raakte nog meer betrokken bij maatschappelijke kwesties. Alle contacten in het land die hij had door zijn eigen bedrijf in oogmode, droegen daar ook aan bij.

Barinees John van Loon wil bruisende Brink en zet zich met 50Plus in voor ouderen én jongeren

De echte aanleiding om lid te worden van een politieke partij was het invullen van de stemwijzer op een van de verjaardagen van zijn grote schoonfamilie (vrouw Wil was de jongste van dertien Hilversumse kinderen, Van Loon komt uit een Baarns gezin van zeven kinderen). Zowel zijn zwager als hijzelf kwam uit bij 50Plus. Het programma paste precies. Ze besloten drie jaar geleden samen lid te worden.

Maar net zoals bij de voetbalvereniging nam John van Loon geen genoegen met passief lid zijn. Hij wilde ook werk verzetten. Hij bezocht een ledenvergadering van de provincie Utrecht. Het was in de landelijke hoogtijdagen van de partij, met Henk Krol als absolute leider. Op de bijeenkomst werd aangekondigd dat 50Plus in zoveel mogelijk gemeenten aan de verkiezingen wilde meedoen. Dat inspireerde de nieuwkomer. 

Al snel vormde hij met Annelies Hart – zij zat al in het provinciebestuur van 50Plus – en Teun de Gast een plaatselijk team dat een plan ging maken voor deelname aan de verkiezingen. Met behulp van het uitgebreide lokale netwerk en vrienden en familie lukte het om het door de partij vereiste aantal lokale leden te werven. 

BAARNSE WORTELS Met Els Jacobsen erbij werd de kandidatenlijst compleet. Tante Els, was het altijd voor de jonge John. Zij was een vriendin van zijn ouders. Niet alleen nóg een kandidaat met Baarnse wortels, maar ook iemand met dertig jaar ervaring in de zorg. En eerste- en tweedelijnszorg dichtbij huis voor ouderen is een van de speerpunten van 50Plus Baarn. Al snel werd duidelijk dat Van Loon de geschikte lijsttrekker zou zijn, in zijn commerciële loopbaan immers al gewend om veel te praten en zijn standpunten goed te communiceren. 

Ruud Boom kwam de fractie ondersteunen maar wilde niet op de lijst. Er werd een ‘echt lokaal’ verkiezingsprogramma in elkaar getimmerd. ,,Helemaal zelf samengesteld. Soms hebben we hoofdthema’s van de partij wel vertaald naar de plaatselijke situatie. Zoals de verkeersveiligheid voor ouderen.” Dan valt te denken aan straatverlichting, auto’s op de stoep en onduidelijke snelheidsregels.

De campagne is intussen in volle gang en John van Loon wordt dagelijks meer wegwijs in het politieke metier. De teamgesprekken, de overleggen met alle lijsttrekkers van 50Plus in Nederland, de debattrainingen en het intensieve contact met de afdeling in Zeist vullen zijn bagage aan kennis en ideeën.

Armoedebestrijding is ook een belangrijk verkiezingsthema voor 50Plus Baarn. Met vanwege de door het nieuwe kabinet voorgestelde ontkoppeling van het minimumloon met de AOW, ziet de partij de armoede onder de inmiddels drie miljoen gepensioneerde Nederlanders drastisch toenemen. Van Loon hoopt dat de Tweede (en anders Eerste) Kamer het niet zover laat komen. Maar de voedselbank in Baarn verdient sowieso alle steun van de gemeente, vindt hij.

Als sociaal en strijdvaardig, omschrijft hij zichzelf. ,,Het is prachtig om mensen te helpen, daar heb ik een zwak voor”, verklaart hij, thuis in het Eemdal. Vanuit het voorraam schuin uitkijkend over de Eemerwaard. Een mooi stukje natuur dat zo moet blijven, vindt 50Plus. De bescherming van weidevogels en het terugplaatsen van een boom voor elk gekapt exemplaar staat in het programma.

CULTUURHUIS ,,We zijn dan wel de ouderenpartij, maar we vergeten de jeugd niet.” Dat wil John van Loon duidelijk laten weten. De jeugd moet voor Baarn behouden worden, vindt hij, en daarom moeten er vooral woningen voor Baarnse senioren en starters worden gebouwd. En geen 30 procent van de nieuwbouw voor de sociale sector, nee zelfs 40 procent vindt hij aan de lage kant. Qua vertier komen de Baarnse jongeren er ook bekaaid van af, valt hem op. ,,Wij hadden vroeger de Boemerang, maar waar kan de jeugd nu naartoe?” Een cultuurhuis op de Brink (met theater en bibliotheek en plek voor de jeugd) zou ideaal geweest zijn, mijmert hij, maar dat station lijkt gepasseerd met de voorgenomen verbouwing van De Speeldoos. Hoewel: ,,Er is nog geen klap op gegeven en het wordt almaar duurder.”

En toch, ook zonder cultuurhuis moet de Brink meer het bruisende hart van Baarn worden, stelt hij. Daarbij put hij uit zijn eigen verleden. De tijd dat aan het einde van het seizoen de sportweken werden gehouden en een zeskamp het sluitstuk vormde op de Brink. ,,Dat was echt een happening, met duizenden mensen. En op Koninginnedag liepen we achter de muziek aan naar de Brink. Ik houd van die tradities.” 

De doelstelling van 50Plus Baarn is bescheiden: in de gemeenteraad komen. ,,Met een zetel zijn we al heel blij, en stiekem hopen we op twee.” Dat zou in ieder geval betekenen dat ‘sociale strijder’ Van Loon straks raadslid is, waarschijnlijk in de oppositie. Best lastig, als je van nature niet zo goed tegen je verlies kunt. Dat komt goed, weet hij. ,,Ik ben al meer een strateeg geworden.” Door goed te luisteren en naar de overeenkomsten met andere partijen te kijken, wil hij zijn doelen als volksvertegenwoordiger bereiken. ,,En vooral door gewoon mezelf te zijn.”

Speerpunten 50Plus Baarn
Omdat het beter moet!, is de slogan van 50Plus Baarn. De belangrijkste punten uit het verkiezingsprogramma:

VERTROUWEN De partij wil inwoners van Baarn weer het vertrouwen in elkaar teruggeven. ,,Samen moeten we trots zijn op ons prachtige dorp. Het centrum moet weer het bruisende hart worden. Laten we niet vergrijzen maar weer ouderwets stralen.”

ARMOEDEBESTRIJDING In vorstelijk Baarn geen armoede onder ouderen, dus stop de tweedeling, aldus 50Plus. ,,Ook de voedselbank in Baarn verdient blijvend onze steun op financieel vlak, qua huisvesting en qua privacy.”

ZORG Iedereen heeft recht op goede zorg. 50Plus Baarn wil voldoende verzorgingsplekken dichtbij huis in Baarn en is tegen bezuinigingen op zorg.

WONEN Bij nieuwbouw moeten Baarnaars voorrang krijgen, zowel ouderen als ‘onze kinderen’. De partij zet in op betaalbare, voldoende en aangepaste (huur)woningen op maat voor iedereen. ,,Wij kiezen ervoor dat senioren zolang mogelijk zelfstandig in de vertrouwde woonomgeving kunnen blijven wonen en willen meer betaalbare seniorenwoningen in Baarn bouwen om de doorstroming te bevorderen.”

FINANCIËN Het begrotingsbeleid is dienend aan het bereiken van een welvarende samenleving en tegenvallers binnen de begroting moeten worden opgevangen, zonder dat dit de dienstverlening aan bewoners en bedrijven mag aantasten.

OUDERENBELEID 50Plus zegt zich ‘als ouderenpartij niet te laten uitspelen door de Baarnse politiek’ en gaat voor ‘een betere toekomst voor senioren in Baarn waarbij ervaring en kennis van senioren niet verloren mag gaan’.

LEEFKLIMAAT Bij leefklimaat denkt 50Plus aan klimaatverandering, afvalinzameling, lucht- en waterkwaliteit, energievoorziening en behoud van natuur. ,,Maar ook aan voorzieningen als sport, cultuur, uitgaansleven en parkeergelegenheid, met en zonder laadpalen. 50Plus is van mening dat ouderen zeer vitaal zijn, het cement van de samenleving zijn en bijdragen aan een saamhorige- en leefbare omgeving.”

VEILIGHEID 50Plus zet in op een veilige leefomgeving voor jong en oud, dus geen scheve stoeptegels. ,,Ook willen wij de verkeersveiligheid in Baarn verbeteren door gebruik te maken van eenduidige snelheid (50 kilometer) op uitvalswegen, veilige oversteekplaatsen en aanpak van gevaarlijke verkeerssituaties. Verder heeft de begaanbaarheid en verlichting van de openbare weg in onze gemeente onze aandacht.”

INKOMEN EN KOOPKRACHT Voldoende en gegarandeerde koopkracht voor iedereen, beoogt de partij. ,,Een ieder moet tot op hoge leeftijd mee kunnen blijven doen om zo ook onder andere vereenzaming te voorkomen.”

WERKGELEGENHEID Werk voor iedereen, stellen Van Loon en consorten. Door een krachtig gemeentelijk werkgelegenheidsbeleid met extra aandacht om ouderen weer aan een baan te helpen. ,,Wij kiezen voor banen voor jong en oud met uitzicht op een vast contract.”

PALEIS SOESTDIJK 50Plus is van mening dat de verbouwing van Paleis Soestdijk door moet gaan maar dat dat de burgers van de gemeente Baarn geen euro mag kosten. ,,Het paleis heeft voor veel oud-Baarnaars emotionele waarde en mooie herinneringen. Stiekem zijn we er best trots op.”

Door Hans Veltmeijer

John van Loon vulde recent de stemwijzer in in de Baarnse raadszaal en kwam uit bij 50Plus.
50Plus Baarn op de Brink. Vlnr: Teun de Gast, Els Jacobson, Annelies Hart, John van Loon en Ruud Boom.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie