Elina Garanca in de titelrol van Carmen en Roberto Alagna als Don José.
Elina Garanca in de titelrol van Carmen en Roberto Alagna als Don José. Ken Howard/Metropolitan Opera

Opera Carmen verveelt nooit

20 juni 2021 om 15:00 Podiumkunsten

BAARN Voor de tweede opera in dit voorzichtig weer beginnende seizoen in Theater de Speeldoos koos The Metropolitan Opera New York voor Bizets meesterwerk ‘Carmen’. Deze opera is voor iedere liefhebber een absolute, onontkoombare ‘must’, zoals men dat in kringen van de Met ongetwijfeld zal noemen.

Wie Carmen nooit heeft gezien en gehoord heeft muzikaal gesproken eenvoudig niet geleefd! Ik houd eigenlijk niet zo van dergelijke overdrijvingen, maar ik wil wel bekennen dat ik in mijn leven tot nu toe zeker twintig uitvoeringen van dit melodieuze meesterwerk heb gezien, gehoord en er altijd van heb genoten. Carmen verveelde me nooit en dat doet ze nog steeds niet. Ik kijk dus ook naar deze uitvoering uit alsof ik het werk voor het eerst ga zien. En vraag me gretig af hoe verleidelijk Carmen zal zijn en hoe stoer en pompeus de stierenvechter Escamillo zich zal voorstellen, hoe heerlijk verliefd Don José zich tot zijn wispelturige minnares zal wenden? En boven dit alles uit: hoe overtuigend zullen zij allen de hartveroverende muziek van Georges Bizet laten klinken?

We hebben natuurlijk inmiddels vele jaren ervaring met de voortreffelijke kwaliteit van de Metropolitan Opera New York, waarlijk een van de beste operahuizen ter wereld. Men heeft deze ‘Carmen’ gekozen om een operafestijn op de bühne te zetten dat zijn weerga niet kent. Met een unieke bezetting waarin de geliefde sopraan Elina Garanca en de tenor Roberto Alagna het liefdespaar vormen en Teddy Tahu Rhodes de sterke stierenvechter Escamillo vertolkt.

De productie wordt muzikaal geleid door de ook in onze streken bijzonder geliefde dirigent Yannick Nézet-Séguin.‘Carmen’ is het laatste werk dat Bizet componeerde. Hij heeft helaas het immense succes ervan niet meegemaakt. De spaarzame uitvoeringen die hij wel bijwoonde vonden in vrijwel lege zalen plaats… Critici uit zijn tijd vonden het werk zelfs immoreel en obsceen. Bizet stierf al op 36-jarige leeftijd. Beroemde en geliefde momenten zijn er vele in ‘Carmen’: het meeslepende toreador lied, het entrée lied van Carmen zelf: ‘L’amour est un oiseau rebelle’, de liefdevolle herinnering van Don José’s dorpse vriendinnetje van vroeger: ‘Jedis que rien ne m’épouvante’. Kortom, dit belooft weer een voorstelling te worden die men niet licht zal vergeten. Heerlijk dat wij, operaminnaars, er weer van mogen genieten!

Deze opera encore van The Metropolitan Opera in New York is op zondag 11 juli om 14.00 uur te zien op het witte doek in de Grote Zaal van Theater de Speeldoos.

Kaarten zijn verkrijgbaar via speeldoosbaarn.nl/opera voor € 37,00 per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 38,00. Kaartprijzen zijn inclusief welkomstdrankje en pauzearrangement, exclusief inleiding. De theaterkassa is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Een half uur voor aanvang van voorstellingen is De kassa nog niet geopend voor (anonieme) kaartverkoop omdat bezoekers, volgens coronaprotocol, tickets van tevoren op naam aangeschaft dienen te hebben. Er is geen corona toegangstest nodig voor een bezoek aan deze opera.

Deze opera encore is een opname van een eerdere uitvoering van The MET uit 2010 maar is in deze uitvoering nog niet eerder op het filmdoek in Theater de Speeldoos vertoond. Deze opera wordt bij uitzondering niet door een operadeskundige ingeleid.

Door Leo Boudewijns

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie