Afbeelding
Volksuniversiteit Baarn

Lezing Nietzsche bij Volksuniversiteit Baarn

19 juni 2021 om 15:00 Podiumkunsten

BAARN In het kader van de Zomerspecials houdt Volksuniversiteit Baarn op donderdag 29 juli de lezing: Nietzsches filosofie: bevrijdend of gevaarlijk? Henk Harbers zal de lezing verzorgen. De lezing begint om 14.00 uur en duurt twee uur. Hij wordt gehouden in Theater De Speeldoos, aan de Rembrandtlaan 35 in Baarn. 

‘Don’t Blame Nietzsche for Donald Trump’, zo luidt de titel van een artikel van de Amerikaanse postmoderne literatuurwetenschapper Stanley Fish dat op 9 augustus 2016 in het politieke tijdschrift Foreign Policy verscheen. In dat artikel verweert Fish zich heftig tegen de beschuldiging dat het postmoderne denken - met Nietzsche als voorloper - met zijn relativering van wetenschappelijke waarheidsclaims mede debet is aan de populistische kretologie dat serieus wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar klimaatverandering,
ook maar een mening’ is.

Nu zou het ook nogal simplistisch en onhistorisch zijn om een directe lijn van Nietzsche naar Trump te trekken. Net zoals er geen directe lijn van Nietzsche naar Hitler loopt. Daarmee is nog niet gezegd dat er geen elementen in het denken van Nietzsche zijn wel degelijk een gevaarlijk populistisch en dictatoriaal denken kunnen bevorderen. Hoe zit dat met Nietzsches ideeën over een ‘Herrenmoral’? En met zijn opvattingen over kennis als illusie?

Nietzsches filosofie is nog steeds bijzonder populair. Velen ervaren zijn radikale atheïsme en zijn kritiek op het christendom, zijn twijfel aan vaste waarheden en zijn pleidooi voor zelfontplooiing als een bevrijdend denken, maar de vraag is of een dergelijk positief Nietzsche-beeld wel kritisch genoeg is.
Daar wil docent Henk Harbers het in zijn lezing over hebben.

Henk Harbers (1948) studeerde Duitse Taal- en Letterkunde (met filosofie als bijvak) in Groningen, Berlijn en Zürich en was van 1975 tot 2013 universitair docent Duitse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Inschrijven voor deze lezing is mogelijk via www.volksuniversiteitbaarn.nl of telefonisch op maandag-, woensdag- en donderdagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur via telefoonnummer 035-5416033. Volksuniversiteit Baarn is gevestigd in Theater De Speeldoos, Rembrandtlaan 35 te Baarn.

Al de cursussen, workshops en lezingen worden gegeven in een coronaproof omgeving die voldoet aan de gestelde eisen van het Kabinet en het RIVM. Toegang kost 18,50 euro. Cursuscode: Z21006.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie