Judith Hoegen (l) en Danielle de Bruyn: ,,Het gaat goed met Theater de Speeldoos, ondanks de rare tijd waarin we leven."
Judith Hoegen (l) en Danielle de Bruyn: ,,Het gaat goed met Theater de Speeldoos, ondanks de rare tijd waarin we leven." Christine Schut

Judith Hoegen en Danielle de Bruyn van de Speeldoos: ‘Onze ambitie is groot, maar onze drempel laag’

5 april 2021 om 17:30 Podiumkunsten

BAARN In deze serie artikelen over verbinders in de gemeente Baarn mag Theater de Speeldoos niet ontbreken. In dit gebouw komen Baarnse cultuurliefhebbers samen. Dat moet helemaal het geval zijn als straks de verbouwing klaar is. Het is dan wel even wennen, want met de intrede van de bibliotheek, zal ook een andere naam op de gevel worden geschroefd.

Het gaat goed met Theater de Speeldoos, ondanks de rare tijd waarin we leven. Het team blijft enthousiast en kijkt vooral naar wat er nog wel kan.” Danielle de Bruijn en Judith Hoegen zijn als communicatie- en marketingmedewerkers verantwoordelijk voor de informatie die Theater de Speeldoos aangaat. ,,We werken zoveel mogelijk thuis. De vaste schil van medewerkers is er gelukkig nog. Niemand is ontslagen. Alleen de oproepkrachten worden niet ingeschakeld omdat we voor hen nu helaas geen werk hebben.”

Zoals veel bedrijven en instellingen, hebben ook de medewerkers van De Speeldoos projecten opgepakt die waren blijven liggen. ,,De artiestenfoyer het kleine theatercafé zijn opgeknapt door onze theatertechnici en we kunnen nu livestreams verzorgen”, legt Danielle de Bruijn (52) uit. De Baarnse is verantwoordelijk voor evenementen binnen De Speeldoos. Een nieuw initiatief is het verzorgen van uitvaarten. ,,Daar is belangstelling voor.” Ook Studio Speeldoos, het verzorgen van online evenementen, is in coronatijd ontstaan.

,,We zijn op de afdeling marketing ook bezig met projecten op het communicatievlak. Zoals een nieuwe website en nieuwsbrief, daar is nu wat meer tijd voor”, aldus Judith Hoegen-Suik (37). ,,En achter de schermen zijn we druk met de voorbereidingen op het nieuwe theaterseizoen. We vallen in ieder geval qua werk niet stil”, aldus de Barinees die vijf jaar werkzaam is bij het theater. ,,Ik ben begonnen als vrijwilliger. Daarna ben ik als freelancer het seizoensboekje gaan verzorgen. Toen er een vacature was, kwam ik in loondienst. Ik ben, samen met onze filmprogrammeur Ailien Niemeijer, verantwoordelijk voor de promotie van lopende voorstellingen, ik plan films in, verzorg het drukwerk en stel, samen met directeur Tom van der Poel het theaterprogramma samen. Van onze eerste gezamenlijke programmering is vanwege de coronacrisis helaas weinig terechtgekomen, terwijl we zo’n ontzettend mooi programma hadden samengesteld. Maar dat is voor komend seizoen ook weer goed gelukt hoor.”

SUPERLEUKE WERKPLEK Danielle de Bruijn woont inmiddels 21 jaar in Baarn. Negen jaar geleden kwam ze in dienst bij De Speeldoos. ,,Ik kwam daarvoor al als bezoeker hier, dit is een superleuke werkplek. Ik ben verantwoordelijk voor online marketing, de website en de nieuwsbrief. En verder houd ik me bezig met evenementen zoals de discoparty’s, Marlayne’s Sunday Sessions, de Theater4daagse en onlangs de crowdfunding voor de theatertafeltjes in de zaal.”

Dat Theater de Speeldoos een verbinder is in Baarn, behoeft nauwelijks uitleg. ,,Naast professionele voorstellingen bieden we ook ruimte aan amateurs. We hanteren een cultureel tarief voor culturele instellingen en bieden bijvoorbeeld ook expositieruimte. Onder andere Marmelijn, Karakter, Muziek op schoot, yoga, Volksuniversiteit en ICC maken gebruik van onze ruimtes. En ook de eindvoorstellingen van dans- en basisscholen worden hier gehouden. Die kunnen nu ook worden gestreamd”, legt Hoegen uit. Haar collega vult aan: ,,We werken ook mee aan de Dag van de Mantelzorg, in samenwerking met Welzijn Baarn, waarbij ook ouderen van Schoonoord naar een film- of theatervoorstelling komen en we werken samen met Vier het Leven.”

Op de vraag wat het werken bij het theater mooi maakt, antwoordt De Bruijn: ,,Geen dag is hier hetzelfde. Ik vind het leuk bezig te zijn met wat mensen in hun vrije tijd doen. Iedereen komt hier voor iets leuks. De afwisseling in mijn werkzaamheden is ook heel fijn én het feit dat ik leuke collega’s heb.” Hoegen kan dit alleen maar beamen. ,,Alle voorstellingen hebben een eigen uitdaging op marketinggebied. Kindervoorstellingen vragen een andere aanpak dan, bijvoorbeeld, een zwaarder toneelstuk. Dat maakt het werk uitdagend en afwisselend. Wat ook mooi is, is de transformatie die De Speeldoos ondergaat. Overdag is het voor ons een werkplek, ‘s avonds is het een uitgaansplek. Dat contrast is mooi.”

We willen een huiskamer zijn voor de Baarnse gemeenschap

De komende jaren zullen zeker niet saai zijn. De Baarnse gemeenteraad heeft ingestemd met verbouwing van het theater, dat de bibliotheek er als bewoner bijkrijgt. Zoals de planning nu is, gaat de verbouwing na de zomer van 2022 van start en wordt het nieuwe pand in de nazomer van 2023 in gebruik genomen. ,,We zien de toekomst positief. We zijn al bezig met een flinke professionaliseringsslag, als het pand dan ook nog wordt aangepakt, is het plaatje compleet”, aldus Judith Hoegen. ,,Als we nauwer met de bibliotheek gaan samenwerken, kunnen we meer doen met thema’s en wordt onze verbindende factor nog weer groter.” De Bruijn vult aan: ,,Dan gaat het hier overdag ook bruisen. Zo zien we het theater ook voor ons, dat het de hele dag een komen en gaan van mensen is omdat hier altijd wat te doen is. Dat mensen weten dat de deur altijd openstaat en je altijd kunt binnenlopen. We verheugen ons er op dat het pand er straks mooier uitziet en dat we ook meer publiek van buiten Baarn aantrekken.”

ANDERE NAAM Als het pand in september 2023 wordt heropend, zal de naam Speeldoos van de gevel zijn. ,,We gaan aan de slag met een nieuwe naam en huisstijl. Theater de Speeldoos is natuurlijk wel een begrip, maar het theater in Vught heet ook zo en de naam is destijds gekozen bij de vorm van het pand en de functie die het zou krijgen. Het pand ziet er straks anders uit, de bibliotheek komt erbij én de programmering is inmiddels anders. Daar past een andere naam bij, waarbij we toch ook onze eigen identiteit als theater willen behouden”, licht De Bruijn toe. Als het theater vanwege de verbouwing dicht is, zal, indien mogelijk, een deel van de programmering elders worden uitgevoerd.

Met de programmering proberen Tom van der Poel cs iedereen te bedienen. Populaire genres die zeker uitverkopen, worden afgewisseld met minder populaire genres. ,,De balans moet goed zijn”, aldus de beide dames die dromen van een levendig gebouw. ,,Dat je binnenloopt en dat er wat te doen is. Dat hoeft niet specifiek een voorstelling te zijn. We willen een huiskamer zijn voor de Baarnse gemeenschap. Kunst en cultuur is er voor iedereen. Onze ambitie is groot, maar onze drempel laag. Door de daghoreca zal hier sowieso een andere sfeer ontstaan. We hopen dan ook dat mensen die eerder niet kwamen, dat straks wel doen.” Baarnaars moeten nog even geduld hebben, maar er wordt hard gewerkt aan een nieuwe culturele voorziening.

Door Christine Schut

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie