Afbeelding
Kantoor van de toekomst

Het kantoor van de toekomst

10 augustus 2021 om 16:35 Partnercontent

Na lang thuiswerken mogen we weer langzaam terugkeren naar kantoor. Hoewel thuiswerken een fenomeen is dat voorlopig nog niet uit ons werkleven zal verdwijnen, kan het (voor een aantal dagen per week) weer op kantoor komen een behoorlijke overgang zijn. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers alsnog gezond en geconcentreerd aan de slag kunnen? En hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit? In dit artikel vertellen we je hoe je jouw kantoor goed onder de loep kunt nemen, en welke verbeteringen horen bij de nieuwe manier van werken, bijvoorbeeld door de gezondheid van medewerkers te verbeteren met ergonomische kantoormeubelen of het concentratievermogen te verhogen met akoestische verbeteringen.

Een veilig gevoel

Het is belangrijk dat de werknemers zich op kantoor veilig kunnen voelen. Zorg er met aanpassingen dus voor dat het voor hen mogelijk wordt om afstand te houden en veilig aan het werk te gaan. Dat kan door bijvoorbeeld verschillende looppaden in het leven te roepen die maar via één richting belopen kunnen worden, of door desinfectiegel op verschillende plaatsen neer te zetten. Op die manier voorkom je ook dat medewerkers ziek worden. Zorg dat je oppervlaktes die vaak worden aangeraakt, zoals bureaus en deurklinken, regelmatig schoon laat maken.

Het belang van ergonomische meubelen

De lichamelijke gezondheid van medewerkers is ook gebaat bij goede kantoormeubelen. Denk aan zit-sta-bureaus, waar werknemers afwisselend staand en zittend aan kunnen werken. Ook goede stoelen zijn van belang. Ergonomische stoelen kunnen rugklachten en andere lichamelijke ongemakken voorkomen. Het is belangrijk dat deze stoelen van goede kwaliteit zijn en versteld kunnen worden. Denk aan de stoelen van het merk Vitra. De Vitra EA 117 is bijvoorbeeld een vergaderstoel die goed geschikt is om een lange tijd op te zitten. Hij biedt optimaal zitcomfort en is gemaakt van hoogwaardige materialen. 

Blijven bewegen

Vooral bij kantoorwerk of werkzaamheden waarbij een langere tijd achter elkaar stilgezeten wordt, is het belangrijk beweging aan te moedigen. Dit is goed voor de doorbloeding en de spieren en voorkomt dat er op langetermijnklachten ontstaan. Motiveer medewerkers om geregeld op te staan om de benen te strekken of een stukje te lopen, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Ook kan het werken om overleggen en vergaderingen niet op het kantoor te voeren, maar tijdens een wandeling door de omgeving. 

Denk om een goede akoestiek

Vooral op grote kantoren of in kantoortuinen is een goede akoestiek belangrijk, maar ook in kleine kamers waar meerdere mensen werken is het van groot belang. De akoestiek wordt beïnvloed door bijvoorbeeld de nagalm en de manier waarop geluid weerkaatst tegen de muren of meubelen. Door het kantoor uit te rusten met akoestische wand- of plafondpanelen kun je ervoor zorgen dat de akoestiek verbetert en je medewerkers geconcentreerder aan het werk kunnen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie