Afbeelding
Foto Unsplash

Zonwering zonder boren: handige tips voor huurwoningen

5 maart 2024 om 15:09 Partnercontent

Het huren van een woning in Baarn heeft veel voordelen, maar kan ook beperkingen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als het gaat om grote aanpassingen om de ruimte naar wens te maken. Een uitdaging waar je als huurder tegenaan kunt lopen, is de installatie van zonwering. Het is namelijk niet altijd gewenst of mogelijk om te boren in de gevel of het kozijn. Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar waarmee je toch de felle zonnestralen buiten kunt houden. Hieronder staan een aantal handige tips voor het gebruik van zonwering in een huurwoning.

Zonwering met zuignappen: flexibel en eenvoudig te installeren

Een populaire optie voor huurder die niet willen boren in de gevel, is zonwering met zuignappen. Deze systemen maken gebruik van stevige zuignappen die op het raam of het raamkozijn worden bevestigd. Hierdoor ontstaat er geen schade aan de gevel. Een goed voorbeeld hiervan is een screendoek met zuignappen. Dit is een dun materiaal dat effectief zonlicht blokkeert terwijl het nog steeds voldoende daglicht doorlaat. Je kunt wel van binnen naar buiten kijken, maar niet andersom. Met een screendoek creëer je dus ook gemakkelijk wat meer privacy in huis. Een groot voordeel van de bevestiging met zuignappen is dat je het erg gemakkelijk kunt verwijderen en weer op een andere plek kunt bevestigen.

Rolgordijnen zonder boren: klem- of kliksysteem

Een aanvullende optie voor buitenzonwering is zonwerende raambekleding aan de binnenkant van de huurwoning. Zo zijn er bijvoorbeeld rolgordijnen verkrijgbaar met een klem- of kliksysteem. Door deze bevestigingsmechanismen kun je de raamdecoratie zonder schroeven of boren bevestigen aan het kozijn. Rolgordijnen van een verduisterende stof houden de felle zonnestralen en warmte het beste tegen, maar kunnen vervolgens geen daglicht meer doorlaten zoals een screendoek.

Overkappingen en parasols: schaduw in de buitenruimte

Voor huurwoningen met een tuin of klein terras kun je natuurlijk ook een parasol gebruiken. Hiermee creëer je schaduw op het terras, maar zorg je er ook voor dat er minder zonlicht in de woning schijnt – mits je de parasol op de juiste plek neerzet. Een andere optie is de aanschaf van een terrasoverkapping. Deze kun je vrijstaand laten plaatsen, zodat de gevel intact blijft. Mocht je gaan verhuizen, kun je de overkapping uit elkaar halen zonder schade te veroorzaken aan de woning. Houd er wel rekening mee dat een overkapping vlakbij een raam niet alleen zonlicht, maar ook veel daglicht tegen kan houden.

Welke vorm van zonwering gebruik jij in een huurwoning?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie