Afbeelding
Foto door Ketut Subiyanto via Pexels

Wooncrisis blijft ook in de markt voor huurwoningen zichtbaar

14 oktober 2021 om 07:31 Partnercontent

Het vinden van betaalbare woonruimte wordt een steeds groter probleem in Nederland. Al tijden behoort de wooncrisis tot een van de belangrijkste thema’s in de politiek. Toch is maar zeer de vraag of het met de begroting voor het komende jaar lukt om de wooncrisis voldoende aan te pakken. Niet alleen koopwoningen zijn sterk in prijs gestegen. Ook het huren van een woning wordt lastiger. Enerzijds door het beperkte aanbod. Anderzijds door de toenemende prijs van huurwoningen. De stijgende prijzen maken het risico op opkopers van de inboedel voor de deur steeds groter voor bewoners. Kunnen zij de huurwoning straks nog wel betalen?

Financiële crisis lijkt voorlopig uit te blijven 

Een meevaller is het feit dat het aantal faillissementen zeer laag is gebleven in de afgelopen anderhalf tot twee jaar. Verwacht werd dat het aantal failliete bedrijven in de periode na de uitbraak van de pandemie in rap tempo toe zou nemen in Nederland. Het tegendeel bleek waar, mede door de financiële steun vanuit de overheid. Faillissementen kunnen enorme gevolgen hebben, zeker ook voor de bewoners van een huurwoning. Wanneer zij de huur meerdere maanden niet meer kunnen betalen, dreigt een woningontruiming. Vergelijkbaar is de situatie van woningeigenaren, die hun hypotheek als gevolg van een faillissement van hun werkgever mogelijk niet meer kunnen bekostigen.

Steunpakket voor bedrijven is afgebouwd 

Nu de versoepelingen ertoe hebben geleid dat er meer mogelijk is voor burgers en bedrijven hun deuren weer hebben kunnen openen, wordt het steunpakket afgebouwd. Enkel bedrijven in de evenementenbranche kunnen nog rekenen op financiële steun om de verloren omzet enigszins te compenseren. De verwachting is dat ook grote, meerdaagse festivals op relatief korte termijn weer georganiseerd mogen worden. Het is de vraag welke impact het afbouwen van de steunmaatregelen heeft op het aantal faillissementen.

Werkloosheid historisch laag op dit moment 

Een voordeel hebben werkzoekenden na een eventueel faillissement van hun werkgever wel; de werkloosheid is historisch laag op dit moment. Het aantal vacatures is veel groter dan het aantal werkzoekenden. Dit betekent dat men al snel weer een nieuwe baan gevonden zal hebben. Het geldt in het bijzonder voor mensen die werkzaam zijn in de bouw, de techniek en de zorg.

Bieden op een huurwoning komt vaker voor

Opvallend in de markt voor huurwoningen is het feit, dat potentiële huurders via een website kunnen bieden op een huurwoning. De website biedt de mogelijkheid zelf te bepalen wat je voor een huurwoning wilt betalen. Het is tekenend voor de woningmarkt, waarin woningzoekenden er werkelijk alles aan proberen te doen om geschikte woonruimte te vinden. Of deze trend zich doorzet is zeer de vraag. Grote organisaties hebben nog niet gereageerd op de werkwijze van het online platform.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie