In Baarn ligt ook het graf van M.C. Escher.
In Baarn ligt ook het graf van M.C. Escher. Christine Schut

Escher in Baarn: subsidie voor wandelapp

1 april 2023 om 15:03 Overig

BAARN De interactieve buitenbeleving en wandelapp over het leven en werk van Escher in Baarn zijn weer een stukje dichterbij. Achter de schermen is niet stilgezeten en na een traject van uitdenken, ontwerpen, overleg met de Escher Foundation, financiering zoeken en plannen aanpassen heeft de stichting nu een subsidie gekregen van de Provincie Utrecht uit de gelden voor het stimuleren van toerisme en recreatie. 

Ook de gemeente Baarn, de Escher Foundation en de coöperatie Centrum Baarn dragen financieel bij aan de uitwerking van de Escher wandelapp. Een werkgroep met Baarnse ondernemers zet zich al jaren in een de door hen opgerichte Stichting Baarn/Escher in om -samen met de gemeente Baarn Escher op de kaart te zetten in de stad. Het traject werd jaren geleden al ingezet, toen de gemeente Baarn een aantal bijeenkomsten organiseerde in de Speeldoos, waarbij vele vrijwilligers een aantal geweldige ideeën voor Escher in Baarn formuleerden. Een aantal van die ideeën is door een werkgroep van Baarnse ondernemers in de loop van de jaren verder uitgewerkt. ,,En nu worden die jaren van vrijwillige inzet beloond”, aldus de werkgroep. 


INTERACTIEF  Het subsidiegeld gaat gebruikt worden om het ontwerp te maken en een eerste versie te ontwikkelen van een interactieve tour door Baarn die op unieke manieren, met bijvoorbeeld ‘augmented reality’ en de nagesynchroniseerde stem van Escher zelf. Ook laat de app het werk van Escher zien op de plekken die voor Escher in Baarn van belang waren. Namens de Stichting Baarn/Escher gaan het Baarnse Living Story en het Amersfoortse Office for Imagination, dat al wereldwijd Escher belevingen op de kaart zette, aan de slag met het ontwerp en de techniek van de tour. Die tour kan straks als interactieve wandeling én als game gespeeld worden op je eigen mobiele telefoon. De bedoeling van deze eerste fase die nu gefinancierd is, is een eerste, nog beperkte, versie van de tour maken die andere financiers laat zien hoe het eindproduct moet worden en hoeveel geld er dan nog nodig is. Voor de tweede fase zijn al toezeggingen voor financiering gedaan, die aangevuld zullen worden door aanvragen bij fondsen voor toerisme, cultuur en erfgoed.


CROWDFUNDING Daarnaast gaat een crowdfunding starten in Baarn en omgeving, zodat iedereen die Escher een warm hart toedraagt in de gelegenheid is om zijn of haar steentje bij te dragen. ,,Het is fantastisch dat er in Baarn in het 125-jaar Escher jaar aan deze unieke en interactieve beleving begonnen kan worden, waarmee Baarn weer een stukje toeristisch aantrekkelijker gemaakt wordt voor een breed publiek. Zo zorgen we er samen voor dat Escher, die 30 jaar van zijn leven in Baarn woonde én hier de meeste van zijn bekende werken maakte, ook in Baarn de eer en aandacht krijgt die hij als bijzondere graficus verdient”, verwoorden de initiatiefnemers de plannen.
Meer informatie: www.baarnescher.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie