Anthony Scheffer dirigeert het koor van de Koninklijke Oratorium Vereniging Utrecht opgesteld rondom het publiek
Anthony Scheffer dirigeert het koor van de Koninklijke Oratorium Vereniging Utrecht opgesteld rondom het publiek Lillian Mulder

Anthony Scheffer van Concertkoor Baarn dirigeert 900 jaar Utrechtse koormuziek

22 oktober 2022 om 01:57 Overig Deel je nieuws

Koninklijke Oratorium Vereniging (KOV) Utrecht vierde afgelopen zondag, 16 oktobe, 900-jarig bestaan van Utrecht met een historisch concertprogramma.Op verzoek van KOV zocht musicoloog Simon Groot in de archieven naar koorwerken gecomponeerd in en rond Utrecht. De eer was aan dirigent Anthony Scheffer (trouwens ook dirigent van Concertkoor Baarn) om deze sublieme muziek uit te voeren in een bomvolle Domkerk in Utrecht.

Door de enscenering rondom het publiek maakte deze uitvoering vanaf het begin met het middeleeuwse Gregoriaanse stuk voor mannen en tenor (Anthony Scheffer) een grote indruk. Verder werd het werk van Georgius Macropedius’ (1487-1558) ‘Cantilena Martiniana, prachtig uitgevoerd door het Kinderkoor van Zandschool Utrecht o.l.v. Thea Bakker.Hierna werd het ‘Werk voor blokfluit’ van Jacob van Eyck (1590-1659) ten gehore gebracht door blokfluitist Marjolijn van Roon van het Barokorkest. Door het hemelse van het blokfluitgeluid in de akoestiek van de Domkerk werd het publiek ‘getransporteerd naar een andere wereld’. Maar niet voor lang want Scheffer en koorrepetitor/pianist David de Best hadden een bijzonder intermezzo bedacht voor koor, orgel en orkest. In de stilte hoorde men golven van geluiden, geruchten en het gehuil van de wind die geleidelijk toenam en eindigde als een oorverdovende knal. Het voelbare en bijna onheilvoorspellende in dit stuk maakte een grote indruk op het publiek, mede door de spanningopstuwende gebaren van de dirigent. De verassing van dit stuk zat er ook in dat het niet in het programma vermeld was. Volgens Mieke van Rein, pr- KOV: “Betreft de compositie ‘Tempestatis’ die het instorten van een groot deel van de Domkerk in 1674 tijdens een storm symboliseert. De Domtoren zat toen nog vast aan de kerk.”

Toepasselijk bij dit programma was ook het feestelijk ‘Te Deum’ dat G. F. Händel schreef ter ere van de ‘Vrede van Utrecht’ – ‘Music for the Peace of Utrecht, 1713.’ Prachtige klanken van het koor, solisten en de sprankelende trompetten van het barokorkest. 

Op het programma stonden verder Johan Wagenaars ‘Musiciens qui chantez á plaisir’, ‘Het angelus klept in de verte’ van Catharina van Rennes (1858-1940), ‘Osculetor me osculo’ van Johannes Tollius (ca.1550 - ca. 1620).

Volgend jaar vieren zowel KOV Utrecht (170 jaar) als Concertkoor Baarn (125 jaar) hun jubileumjaren. De twee koren, geleid door Anthony Scheffer, gaan gezamenlijk twee Jubileumconcerten geven op 22 april in de Domkerk Utrecht en op 23 april 2023 in de Nikolaaskerk Baarn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie