Afbeelding

Anthony Scheffer voert voorjaarsconcert uit met een samengesteld orkest van internationale jonge musici

4 mei 2022 om 23:59 Overig Deel je nieuws

Op zaterdag 7 mei 2022 om 16.00 uur voert Concertkoor Baarn o.l.v. Anthony Scheffer een voorjaarsconcert uit in De Open Hof te Soest. 

Op het programma staan ‘De Profundis’ van Jan Dismas Zelenka, ‘Ave Verum’ van Wolfgang Amadeus Mozart en het ‘Requiem in d-mineur’ van Anton Bruckner. Het orkest gaat het ‘Strijkkwartet nr. 16 deel 3’ van Ludwig van Beethoven uitvoeren.

 Anthony Scheffer: “Ik heb deze keer weer een internationaal gezelschap van jonge musici bij elkaar gebracht die in beroemde orkesten spelen. De spelers hebben kennis van zowel oude als romantische muziek. Deze musici hebben de kennis van hoe je Bruckner op moderne instrumenten kan uitvoeren en Zelenka op oude. Bij dit programma dat met oude muziek van Zelenka begint en met Bruckner eindigt, heb je beide perspectieven nodig. Als je dat door musici laat spelen met instrumenten uit verschillende tijdsperioden, strijkers op oude instrumenten met moderne strijkstokken uit het tijdperk van Mozart en Beethoven krijg je een uniek geluid: nieuwe en oude klanken samen met articulatie uit beide tijdperken. Je zoekt immers naar een lichte klank die tegelijkertijd de volheid van Bruckner kan illustreren.

Dan heb je ook de koperblazers, hybriden tussen de late Barok en vroeg romantische tijd die meespelen. Dat geeft een bepaalde klankkleur die tussen Mozart en Beethoven invalt: de warmte en de lange noten van Beethoven en Bruckner in contrast met de lichtheid van Zelenka en Mozart. Dat is uniek, want dat wordt zelden gedaan. Bruckner wordt altijd uitgevoerd met moderne instrumenten terwijl hij zijn ‘Requiem’ componeerde toen hij nog geen 30 jaar oud was - een aantal jaar na de dood van Beethoven. Vandaar dat hij ook de nieuwe Beethoven genoemd wordt. Het vroege Bruckner requiem heeft veel weg van Mozart en Beethoven. 

Zaterdag horen we de oude muziek van Zelenka, klassieke muziek van Mozart, de romantische muziek van Beethoven en de vroege Bruckner die terugkijkt naar deze ontwikkelingen. Het is interessant om te horen hoe Bruckner zijn eigen stijl ontwikkelt door eerst de grote meesters na te doen. 

Dus we kunnen alle kanten op met het orkest, koor en dit unieke repertoire. Het belooft een spannende middag te worden.”

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie