De papieren krant krijgt versterking van een duidelijk leesbare digitale versie.
De papieren krant krijgt versterking van een duidelijk leesbare digitale versie.

Baarnsche Courant komt met gratis app

Overig

BAARN De Baarnsche Courant lanceert een nieuwe app. Daarmee blijft iedereen via de mobiele telefoon, iPad of tablet nóg beter op de hoogte van het laatste nieuws uit Baarn. De app is vanaf nu gratis te downloaden bij de Applestore of Google Play. De vrienden van de BC testten hem de afgelopen week.

Eén klik op je telefoon of tablet op het icoontje van de Baarnsche Courant en je zit midden in het nieuws van het moment. Na maandenlange voorbereiding is de BC-nieuwsapp vanaf vandaag voor iedereen gratis te downloaden.  Actuele nieuwsberichten maar ook de krant als e-paper.

De nieuwsapp stond al lange tijd hoog op het wensenlijstje van team Baarnsche Courant. ,,We willen de duizenden online lezers per dag graag iets extra’s bieden. Onze website blijft natuurlijk in de lucht, maar met de app tillen we de online leeservaring naar een hoger niveau’’, legt cöordinerend redacteur Christine Schut uit.

De stroom aan actuele nieuwsberichten die de redactie gedurende de dag publiceert, vormt het hart van de nieuwe app. Korte nieuwsberichten over branden, ongevallen en algemene persberichten zijn voor iedereen toegankelijk. Abonnees krijgen toegang tot alle nieuwsverhalen en interviews.

DIGITALE KRANT Een ander belangrijk onderdeel van de app is de digitale krant, de online weergave van de papieren editie. Abonnees kunnen de digitale krant voortaan zowel via de app als de website bekijken.

AGENDA Naast nieuws en achtergronden beschikt de app ook over een agenda, die een overzicht biedt van evenementen en andere activiteiten in de regio.

Abonnees kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en het wachtwoord dat ze ook voor de website gebruiken. Schut: ,,Lezers die nog geen gebruik maken van onze onlinediensten helpen we graag op weg. Volgende maand ontvangen alle abonnees een brief met uitleg.’’ Inwoners van Baarn die nog geen abonnee zijn, kunnen zich in de app aanmelden voor een gratis proefmaand.

TIPS De app is de laatste weken al volop getest door medewerkers van de Baarnsche Courant en ‘de vrienden van de BC’. Schut is ook erg benieuwd naar de ervaringen van lezers. ,,Tips en opmerkingen ontvangen we graag via baarnschecourant@bdu.nl. Die gaan we gebruiken om de app nóg beter te maken.’’


TOERIST Harry Helwegen is vriend van de BC, zijn vrouw Marijke is ambassadeur van de krant. Van Harry is de gevleugelde uitspraak: ‘Je blijft een toerist in eigen dorp wanneer je de BC niet leest’. Als vriend heeft hij de app al een paar weken getest.

Helwegen: ,,Hij werkt erg fijn. Geen haperingen, duidelijke teksten en foto’s. In een handomdraai lees je de krant op je beeldscherm. Ik ben zo iemand die door de krant wil bladeren. Ik ben heel benieuwd hoe ik met de app om ga. Nu al valt op dat het heel makkelijk is om verhalen even terug te lezen of in het archief te zoeken. Bij de papieren krant kan dat niet.”


LEEST MAKKELIJK Pieter Schut is journalist. Hij was jarenlang radioreporter en manager bij de NCRV, tegenwoordig maakt hij bladen voor ziekenhuizen en de wijk ‘t Spiegel in Bussum. Natuurlijk nam hij direct na zijn verhuizing naar Baarn een abonnement op de Baarnsche Courant. Hij is niet teleurgesteld. Met name het politieke nieuws volgt hij op de voet. De BC volgt hem weer op de sociale media. Zeker nadat hij het project ‘Blij met Baarn’ startte. Schut: ,,Ik merk dat er een uiterst kritisch publiek is in het dorp. Daar is niks mis mee, maar vergeet niet wat er allemaal goed gaat. We leven toch in een prachtig dorp met mooie natuur rondom en een actief verenigingsleven.”

Schut leest diverse kranten digitaal. Alleen de papieren BC valt drie dagen in de week in de bus. Hij vindt het heerlijk om er doorheen te bladeren. ,,Ik begin bij de voorpagina en werk zo naar achteren. Vele verhalen lees ik, soms snel ik door de koppen. De app heb ik nu twee weken. Ik vind het zo fijn dat het lettertype makkelijk instelbaar is. De e-paper leest enorm makkelijk. Binnenkort loop ik de Vierdaagse, dan kan ik via de app toch het nieuws in Baarn blijven volgen. Het lijkt me ook een aanwinst voor iedereen die met vakantie gaat. Nu ligt er zo’n stapeltje kranten op je te wachten wanneer je thuiskomt. Met de app kun je gewoon het nieuws actueel blijven volgen.”


SNEL GEWEND Peter Bakker zit regelmatig in de trein voor zijn werk in Den Haag. Zijn telefoon is onafscheidelijk. Bijna alles doet hij er mee. Sinds enkele weken dus ook de app van de Baarnsche Courant raadplegen. Bakker: ,,Prachtig. Het werkt eenvoudig en snel. Ik kan alles goed lezen. Ik ben zo iemand die graag het krantje van de deurmat pakt. Dat moet ook snel, anders heeft de hond hem al te pakken. Aan de app kan ik denk ik snel wennen. Ben heel benieuwd, of het veel invloed gaat hebben op het lezen van de papieren krant.”

door Eugene Leenders

Pieter Schut leest de krant op zijn tablet in de tuin.
BDU-manager Jan Piersma met BC-ambassadeur Marijke Helwegen.
Afbeelding
advertentie
advertentie