Peter Bakker is verknocht aan de Baarnsche Courant.
Peter Bakker is verknocht aan de Baarnsche Courant. Baarnsche Courant

Barinees Peter Bakker is opgegroeid en vergroeid met Baarnsche Courant

17 oktober 2020 om 14:29 Mensen

BAARN Peter Bakker maakt drie keer per week graag tijd voor de Baarnsche Courant. Toen hij een aantal jaren in Soest woonde, nam hij een postabonnement. Nu weer terug in het dorp is hij blij met al het actuele nieuws. Bakker is overal in geïnteresseerd, maar met name de achtergrondverhalen helpen hem een mening te vormen.

Het stapeltje Baarnsche Couranten ligt keurig gerangschikt naast de bank. Peter Bakker is net terug van een weekje Terschelling. Dus drie keer niet de BC gelezen en dat moet direct ingehaald worden.

Peter: ,,Ik ben gewoon erg geïnteresseerd in wat er in mijn dorp gebeurt. Door de krant blijf ik uitstekend op de hoogte. De laatste jaren is hij een stuk overzichtelijker en interessanter geworden. Vroeger had je hem in een mum van tijd uit, nu heb je veel meer leestijd nodig. Heerlijk.”

BARINEES Peter Bakker is Barinees. Zijn opa was architect en ontwierp zelf Torenlaan 75. Het huis tussen het spoor en het Baarnsch Lyceum. Hier groeide Peter op met zijn twee broers en zus. Het huis was zo groot dat in ‘het kleine deel’ oma en opa woonden en in ‘het grote deel’ het gezin Bakker.

Bakker: ,,Ik heb daar een mooie jeugd gehad met de Koningin Juliana Mavo op de Dalweg op fietsafstand.” Het abonnement op de BC was er al. Altijd heeft Peter Bakker de historie van Baarn en Soest zorgvuldig gevolgd. Nu nog bulkt zijn boekenkast uit met lokale geschiedenisboeken,

Met school had hij moeite. Hij wilde liever leuke dingen ondernemen. Pas op de Meao in Naarden viel het kwartje. Hij was enthousiast over alles wat met economie en financiën te maken had en slaagde als één van de beste in zijn examenjaar. Al die jaren is hij actief geweest in de financiële bankwereld. De laatste tien jaar bij de Bank Nederlandse Gemeente in Den Haag.

Na zijn studie ging hij naar Amsterdam en later Diemen. In Almere wilde hij niet begraven worden, maar toen hij er een keer met zijn vrouw ging kijken, zagen ze hoe groot de huizen en ruim de tuinen waren. Ze woonden er uiteindelijk vele jaren tot genoegen, tot de tweeling 19 jaar werd en naar de middelbare school moest.

GEBOORTEGROND Bakker: ,,Alleen maar onderwijsfabrieken met duizenden kinderen destijds. Ik wilde terug naar mijn geboortegrond en mijn broer was scheikundedocent op het Lyceum. We hebben in Baarn en Soest gekeken maar het werd uiteindelijk Soest.

Geen spijt van gehad, maar nu de dochters de deur uit zijn, wilden we kleiner gaan wonen. Mijn vrouw vindt een andere plek in Soest oké maar ik ben toch wel heel blij dat ik weer terug ben in Baarn. We wonen nu alweer een jaar heel comfortabel in de Professor Drionlaan.

In Soest had ik natuurlijk de Soester Courant maar ook een postabonnement op de Baarnsche Courant. Zo hield ik een beetje voeling met mijn geboortegrond. Ook ben ik gaan hardlopen bij de BAV en ik wilde een beetje op de hoogte blijven van het verenigingsleven en atletieknieuws.”

VERSCHILLEND In het begin waren de Soester Courant en de Baarnsche Courant geheel verschillend. Nu ze al enkele jaren in handen van uitgever BDU zijn, zie je gelijkenissen. Niet alleen in de lay out ook in de verhalen.

Terug in Baarn stopte het abonnement op de Soester Courant en kreeg Bakker de BC op de verschijningsdag in zijn brievenbus.

Peter Bakker: ,,Heerlijk want ik las het nieuws altijd een paar dagen later. Nu ben ik direct bij de brievenbus als hij op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag kleppert. Dat is ook nodig, anders heeft onze terriër er al zijn tanden ingezet.”

ALLESLEZER Bakker leest alles. Het nieuws, de sport maar hij is vooral verknocht aan de achtergrondverhalen. ,,Het harde nieuws hoor je toch wel eerder. Ik vind die grotere verhalen waarin iets wordt uitgelegd heerlijk. Zo kan ik me beter een mening vormen over de grote dossiers zoals Paleis Soestdijk en het te bouwen theater. Ik ben natuurlijk opgegroeid met het defilé. Sterker, je zag ze eerst op televisie en even later liepen ze voor ons huis op de Torenlaan.”

DIGITAAL LEZEN Bakker heeft ook de code voor het digitaal lezen aangevraagd. Hij leest ook wel eens via de computer maar het liefst zit hij met de papieren Baarnsche Courant gewoon op zijn bank.

,,Noem mij een andere plek in Nederland met 25.000 inwoners waar drie keer in de week een krant komt boordevol plaatselijk nieuws. Wat dat betreft zijn we echt verwend. Ik weet ook niet of het bedrijfseconomisch wel uit kan in deze tijden. Ik probeer er op mijn manier een beetje reclame voor te maken. Mijn moeder had het altijd over de Baarnse Klier en ook hoor ik wel Baarns Sufferdje. Maar, zeg ik iedereen, lees hem nu eerst maar eens en vel dan je oordeel.”

door Eugene Leenders

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie