Afbeelding
Martin van Rhee

Lokale media bij Eemland1 voor terug- en vooruitblik

27 december 2023 om 11:11 Opinie

BAARN Vier ervaren representanten van de lokale journalistiek zitten zaterdag 23 december in de radio-uitzending ‘Ommezien naar 2023’ in de studio van Eemland 1 aan de Kerkstraat in Baarn. Een journalistenforum onder leiding van Erik van Venetië, politicoloog en voormalig politiek verslaggever van de Volkskrant. 

door Martin van Rhee en Melissa Hofland

De studio is in kerstsferen gehuld en deze gemoedelijkheid schept de perfecte omstandigheden voor een terugblik op het jaar 2023. Diverse onderwerpen die het afgelopen jaar kleur, ontroering en pit gaven, passeerden de revue. Maar ook wordt er vooruitgekeken naar 2024, dat ondanks dat het nieuws zich niet laat organiseren, de luisteraar toch een idee geeft welke richting de lokale journalistiek op wil gaan.

WONINGEN

Aan de studiotafel zitten Caspar Huurdeman (persfotograaf voor onder andere de Baarnsche Courant), Piet van Dijk (verslaggever bij het AD), Eugene Leenders (voormalig journalistiek manager NOS en journalist BC) en Hans Veltmeijer (freelancejournalist en auteur van ‘De Tropische Trump’). Eén van de onderwerpen die passeren is woningbouw. In de regio wordt steeds meer gebouwd weten Piet van Dijk en Hans Veltmeijer, zoals in Soest, maar in Baarn, dat vastgeklemd ligt tussen natuur en snelweg, blijft het zoeken. ,,Woningnood in de regio en de geplande bouw aan de toekomstige Baarnsche Zoom was, en is, in 2024 nog steeds een heet hangijzer.” Komt er ruimte voor een woontoren? Het geluid daarvoor wordt steeds harder.  

TWEEDE KAMERVERKIEZING

En, hadden journalisten kunnen voorzien dat tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer de PVV zo groot zou worden? Volgens de journalisten blijven sommige zaken verrassen, maar is er wel steeds meer onvrede te voelen geweest. ,,In gesprekken en commentaren op straat en op de voetbalclub bijvoorbeeld”, aldus Veltmeijer. Journalisten observeren, meldt Leenders. ,,Het is ook belangrijk, wat doen we ermee? In Baarn hebben we de afgelopen jaren een bestuur dat steeds transparanter wordt en steeds meer naar zijn inwoners toekomt.” De lokale media verslaan het met interesse en duiden de ontwikkelingen.

CONSTRUCTIEVE JOURNALISTIEK

De tafelgasten krijgen van Erik van Venetië de vraag hoe zij als lokale journalisten in 2024 de lezers, kijkers en luisteraars blij kunnen maken. Ideeën zoals meer constructieve journalistiek komen op tafel. Dus oplossingen zoeken voor maatschappelijke kwesties, in plaats van kritiek en negatief nieuws. In het verlengde daarvan ook andere mooie dingen van het leven belichten, zoals kunst en cultuur en natuur, die laatste het stokpaardje van (natuur)fotograaf Huurdeman, die daarnaast onafgebroken paraat staat om het 112-gerelateerde nieuws te verslaan. Ook moet er meer aandacht komen voor portretten van ‘gewone’ mensen, met hun verhalen die altijd iets bijzonders bevatten, concluderen de door de wol geverfde journalisten.

De uitzending wordt op 30 december nogmaals uitgezonden. Meer informatie: www.eemland1.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie