Eén van de beschilderde trapopgangen van het Baarnsch Lyceum.
Eén van de beschilderde trapopgangen van het Baarnsch Lyceum. Renate Munnike

Leerlingen beschilderen muren van Baarnsch Lyceum

30 maart 2023 om 11:00 Onderwijs

BAARN Leerlingen van Het Baarnsch Lyceum verfraaien deze weken gangen van de school. ,,Ongezellige stukjes gang bij kluisjes en trapopgangen worden nu plekken om lekker even bij weg te dromen. Een welkome afleiding na uren van concentratie in de klas”, vindt kunstdocente Renate Munnike, één van de initiators.

Vooral vorige week in de activiteitenweek zijn er grote slagen gemaakt. Veel vrolijke natuurelementen zijn op de muren gezet. Katten, vlinders, de zon, bomen, heel veel bloemen en veel insecten. ,,Een beetje in het genre ‘sottobosco’ dat in de 17e eeuw ontstond, waarbij het kleine bosleven in de schijnwerpers wordt gezet. We wilden meer natuur in de school. Dat geeft altijd een fijne sfeer, bedachten we tijdens een brainstormsessie vooraf”, vertelt Munnike. 

GEMOTIVEERD Munnike doet dat beschilderen van muren ook als werk. En in Het Baarnsch Lyceum zijn een aantal jaren terug ook al wel eens muurschilderingen gemaakt. ,,Natuurlijk is zoiets heel leuk om met leerlingen te doen. We hebben gevraagd welke leerlingen het leuk zou lijken om mee te doen. Daar is een heel enthousiast en gemotiveerd groepje uitgekomen. En al lopende het schilderen kwamen daar steeds meer leerlingen bij die zich meldden. Van klas 1 tot de hogere klassen. Geweldig.”

NATUUREDUCATIE Sommige leerlingen gaan in de pauze even schilderen. Ook zijn blokuren ingepland en ook gebeurt het dat leerlingen die in de les van Munnike al eerder klaar zijn, aan de slag gaan. 

,,Je slaat zoveel vliegen in een klap. Leerlingen doen aan talentontwikkeling, doen ervaring op, ze dragen iets bij aan de school, en het resultaat is natuurlijk enorm genieten. Ook zijn we nog van plan om met linten of ander materiaal planten- en insectennamen erbij te gaan vermelden die zijn geschilderd. Zo doen we ook nog aan natuureducatie.”

OP AANVRAAG Munnike hoopt dat het schilderen van de muren van de school een vaste activiteit kan gaan worden. ,,We willen kijken of er een schilderclubje kan ontstaan, dat op aanvraag van bijvoorbeeld docenten of andere betrokkenen die ergens een muur beschilderd willen hebben, aan de slag gaat. We gaan het zien.”

door Melissa Hofland

Afbeelding
Een laatste hand wordt gelegd aan een snorrende kat.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sprookjesachtig tafereel.
Eén van de beschilderde trapopgangen van het Baarnsch Lyceum.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie